EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI NOVI AUTOMOBILI NA SAJMU: Mitrović: Očekuje se velika ponuda! Evo kada počinje Sajam automobila
Foto: Stefan Nedeljković

PONUDA

EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI NOVI AUTOMOBILI NA SAJMU: Mitrović: Očekuje se velika ponuda! Evo kada počinje Sajam automobila

Društvo -

Ovogodišnji Sajam automobila nosi epitet međunarodni, što ga svrstava u jedan od 12 najvećih automobilskih sajmova sveta u 2023, a održaće se pod kupolama Beogradskog sajma od 22. do 28. marta. Cene novih vozila kretaće se u rasponu od 12.490 do 120.000 evra, kaže za Kurir Saša Mitrović, head vertikale auto-moto oglasnika Sasomange.rs.

- Posetioci će se upoznati s novitetima svetske automobilske industrije, ali i ostalih pratećih industrija, gde se nalaze svetski proizvođači rezervnih delova, pneumatika, mašina, alata i kozmetike, neophodnih za redovno servisiranje i održavanje funkcionalnosti vozila.

Svaki posetilac pronađe nešto za sebe što će mu opravdati dolazak, makar to bilo i samo praćenje noviteta i trendova u svetu automobila i pratećih kategorija. Automobili će naći svoje kupce, koji će iskoristiti mogućnost da vozilo dobiju odmah po plaćanju ili sa skraćenim rokom isporuke, što u prethodne tri godine nije bio slučaj, već se na isporuku novog vozila čekalo mesecima, a za pojedine modele i do 12 meseci - rekao je Mitrović i dodao da se noviteti očekuju od velikog broja proizvođača, naročito azijskih grupacija, koje će na sajmu predstaviti svoje restilizovane modele druge generacije.

Saša Mitrović
foto: Sasomange

- Očekuje se i nekoliko premijera kineskih proizvođača, koji svojom bogatom ponudom postaju ozbiljan konkurent na svim tržištima sveta. Izuzetno interesovanje očekuje kod svih proizvođača vozila na kojima je trenutno najveći fokus kupaca, a to su nove generacije električnih vozila, hibridnih i plag-in hibridnih modela vozila koji ispunjavaju najstrože ekološke standarde. I proizvođači prateće opreme za ova vozila spremili su bogatu ponudu brzih i personalnih punjača, solarnih modula i ostale tehnološki napredne opreme neophodne za ovaj segment vozila.

Na Sasomange.rs oglašavanje besplatno Ponuda polovnih i novih automobila sve veća

Na sajtu Sasomange.rs se, ističe Mitrović, ponuda uvećava svakim danom jer je oglašavanje vozila potpuno besplatno, kao i dostupne promocije oglašavanja.

- Vodimo računa da naša ponuda bude raznolika i prilagođena svakom kupcu, a u ponuđenom izboru su i potpuno nova vozila dostupna odmah za kupovinu i preuzimanje. Ponuda će svakako biti raznovrsna, od malih gradskih vozila, porodičnih vozila različitih veličina i klasa pa do luksuznih limuzina i SUV vozila iz putničkog segmenta, ali uvoznici najavljuju i bogatu ponudu komercijalnih vozila, od lakih dostavnih teretnih vozila pa sve do teškog kamionskog programa.

Što se tiče cena polovnih automobila, kreću se u rasponu od 1.500 do 5.000 evra, što su najčešći parametri za pretragu.

- Vozila od 7.000 do 12.000 evra je sledeća cenovna pretraga. Manji broj pretraga je od 12.000 do 18.000 evra, a to su uglavnom potencijalni kupci novih vozila koji traže priliku da kupe vozilo do dve godine starosti kako bi uštedeli deo novca ili ne žele da čekaju dugačke rokove isporuke novih vozila u salonima.

Vozila do dve godine starosti uglavnom su jeftinija oko 20 odsto u odnosu na cenu identičnog novog vozila u istom paketu opreme i taj procenat se povećava za pet do 10 odsto sa svakom sledećom godinom starosti u zavisnosti od brenda i modela - kaže Mitrović i dodaje da su prednosti kupovine preko Sasomange.rs te da potencijalni kupci imaju na uvid celokupnu ponudu brendova selektovanu po modelima vozila, bilo da se radi o novim ili polovnim, ugrađenoj opremi, godištu vozila, kao i selekciju po cenovnom rangu prema svom opredeljenom budžetu za kupovinu.

Mitrović ističe i da se očekuje prezentacija ponude modela vozila s benzinskim i dizel agregatima nove generacije, naročito zbog najava proizvođača da bi se proizvodnja vozila sa ovim agregatima mogla ugasiti u narednih 10 godina.

- Prodavci novih vozila još uvek ne izlaze s tačnim cenama koje će biti prezentovane, ali prema trenutno dostupnim informacijama, možemo očekivati da će se vozila iz segmenta malih gradskih automobila cenovno kretati u rasponu 12.490-17.000 evra u boljem paketu dodatne opreme, vozila srednje veličine B segmenta, u koje spada i segment manjih porodičnih automobila, od 17.000 do 21.000 evra.

Polovnjaci skočili za 10 odsto

Povećanje smanjilo prodaju

Saša Mitrović kaže da se trend kupovine polovnih vozila do 10 godina starosti i dalje nastavlja.

- Prošlogodišnje povećanje cene polovnjaka od 10% osetno je umanjilo prodaju, koja je smanjena do 25% u odnosu na pre dve godine. Kupci su shvatili da su sadašnje cene neopravdane i nerealne te je pitanje trenutka kada će doći do pojeftinjenja. Jedan od glavnih razloga je broj ukupno registrovanih vozila, gde je, prema statistici, registrovano vozilo na svakog drugog stanovnika Srbije.

Vozila C segmenta kretaće se 20.000-27.000 evra za vozila s visokim stepenom opreme. Važno je navesti da su u prikazanim cenovnim rangovima uzeti primeri iz brendova srednjeg cenovnog ranga, ali u okviru brendova visokog i premijum ranga, vozila ovih segmenata mogu imati cenu u rasponu od 32.000 pa do 60.000 evra, u zavisnosti od paketa opreme u njima.

Sajam, Sajam Automobila, Sajam Automobila 2022, automobili, Oldtajmeri, Oldtajmer
foto: Stefan Nedeljković

Prema njegovim rečima, luksuzne limuzine premijum brendova i SUV segment vozila biće kao i do sada raspona 65.000-120.000 evra i sigurno će naći put do kupaca.

Impozantan broj izlagača

Ponuda motocikala, kvadova, skutera i opreme

Ove godine zajedno sa Međunarodnim sajmom automobila u Hali 4 Beogradskog sajma održaće se 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i moto-opreme.

- Očekuje nas impozantan broj izlagača, promovisanje novih modela najpopularnijih brendova i nekoliko novih brendova motocikala koji do sada nisu bili u ponudi na našem tržištu. Ovoga puta čeka nas i izuzetna ponuda električnih motocikala bez konvencionalnog agregata, pritom ne govorimo o mopedima i skuterima, već o motociklima velikih gabarita i ozbiljnih voznih karakteristika.

Za sve ovo možemo zahvaliti ozbiljnoj pripremi za sajam uvoznika i predstavnika brendova, koji nam garantuju atraktivnu ponudu ove godine - kaže Mitrović.

- Jedino na šta uvoznici i prodavci novih vozila upozoravaju jeste da su količine dostupnih vozila za kupovinu odmah na Sajmu automobila ograničene i da sam sajam neće biti komercijalnog karaktera. Kupci ne treba da očekuju znatne popuste kao na ranijim manifestacijama. Količina dostupnih vozila varira u zavisnosti od brenda.

BROJKA

  • 65.000-120.000 evra - luksuzne limuzine premijum brendova i SUV segment

Jedna grupa proizvođača se još uvek bori s nedostatkom sirovina, delova i komponenti u proizvodnji, koja se usled toga odvija u smanjenoj produkciji, dok druga grupa proizvođača nema tih problema ili ih ima u daleko manjoj meri, pa samim tim i na sajam izlazi daleko spremnija.

ČINJENICE

  • 12.490 do 17.000 evra - segment malih gradskih automobila u boljem paketu dodatne opreme
  • 17.000 do 21.000 evra - vozila srednje veličine B segmenta, u koje spada i segment manjih porodičnih automobila
  • 20.000 do 27.000 evra - vozila C segmenta s visokim stepenom opreme

*Očekivane cene brendova srednjeg cenovnog ranga

Mitrović kaže da će, osim putničkih, na sajmu biti prezentovana izuzetna ponuda lakih dostavnih vozila, za kojima je potražnja izuzetno porasla u poslednjih godinu dana, a takođe će nam predstaviti i ponudu finansiranja vozila i opreme od banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava koja je posebno pripremljena za ovaj događaj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track