Uklanjanje kasetne municije košta 15 miliona evra
Foto: Beta

Uklanjanje kasetne municije košta 15 miliona evra

Društvo -
Kasetna municija se nalazi na površini od oko 13 miliona kvadratnih metara

BEOGRAD - Da bi se u potpunosti uklonile kasetne bombe na teritoriji Srbije potrebno je 15 miliona evra, a ta sredstva za sada nije moguće izdvojiti, izjavio je danas direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović. "Kasetna municija se nalazi na površini od oko 13 miliona kvadratnih metara, a za razminiranje tog prostora potrebno je oko 15 miliona evra i ta sredstva Srbija u ovom trenutku nema i ne može izdvojiti iz svog budžeta", kazao je Mihajlović za RTS.

Do sada su međunarodne donacije za te namene iznosile 25 miliona dolara, a kako je Mihajlović kazao, zastoj u daljem davanju sredstava koja bi se upotrebila za čišćenje kasetne municije usledio je zbog toga što Srbija nije potpisala Konvenicju o zabrani kasetne municije. Kako prenosi RTS, u Oslu je održana treća konferencija država članica koje su potpisale Konvenciju i gde su predstavnici iz više od 100 zemalja sumirali rezultate u uništavanju kasetne municije.

Tom konvencijom zabranjuje se upotreba, proizvodnja, skladištenje i prenos kasetne municije, a državama nalaže obaveza da se očiste ugrozena područja, pruži podrška zrtvama i unište tragovi oružja od koga stradaju civili. Pre dva dana na Kopaoniku je, u blizini Pančićevog vrha, poginuo jedan radnik koji je radio na razminiranju terena. U blizini tog mesta slična nesreća dogodila se 1. avgusta ove godine kada su nastradala dva podoficira vojske Srbije. Na delu Kopaonika i dalje postoje površine na kojima ima kasetnih bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track