EKSKLUZIVNO - SRPKINJA KOJA RADI U CERN-U! Natalija Topalović: Ostvarila sam svoj san, radimo na projektu na kom DO SADA NIKO NIJE
Natalija Topalović iz CERN u Švajcarskoj, Foto: Kurir TV

kurir tv

EKSKLUZIVNO - SRPKINJA KOJA RADI U CERN-U! Natalija Topalović: Ostvarila sam svoj san, radimo na projektu na kom DO SADA NIKO NIJE

Društvo -

Transkript ocena, motivaciono pismo, preporuke od profesora i pravac u CERN u Švajcarskoj.

Ovo je put mlade šapčanke koja je od 4.000 prijavljenih studenata iz celog sveta ušla u izabranih 90 za jedinstvenu praksu u prestižnom centru za istraživanje.

Natalija Topalović je u CERN-u već šest meseci i za ovo vreme je stekla vrhunsko iskustvo u oblasti robotike, a ekskluzivno za jutarnji program podelila je svoje iskustvo.

Natalija Topalović
foto: Kurir tv

- Mogu da kažem da sam zadovoljna sa saradnjom. Neko ko se ne bavi toliko elektronikom, ako nije tu, proveravam sa ostalima koji znaju, i svi su otvoreni da odgovore na pitanja, dok je u Srbiji navika profesora da nas gledaju ispod oka na "banalna" pitanja - rekla je Topalović.

Natalija Topalović
foto: Kurir tv

Njena najveća želja je robotika.

- Kada sam bila manja pojavio se jedan robot, a cela ta ideja o medicinskom robotu koji brine o nekome mi se svidela. Ta robotika ide sve više u tom smeru da pomaže ljudima, konkretno "Da Vinči" se bavi razvitkom hirurških robota, koji mogu da se bave sistemom sa više ruku, i da vrše neku operaciju preciznije i nadgledanje nečega.

Natalija Topalović
foto: Kurir tv

Jedini izazov joj je bila komunikacija na engleskom i stručni izrazi, ali srećom u Cernu ima još stručnjaka sa Balkana.

- Imala sam sreće jedna drugarica iz mog grada je već bila ovde pre mene, pa je nastavila ovde, ona mi je pružila veliku pomoć. Kasnije sam se upoznala sa dokrorantom fizike Jelenom Jovićević, sa kojom se često viđam na ručku i imala sam u sekciji Antea Marića koji je iz Zagreba i sad je nastavio da strudira u Lozani na EPFL-u - kazala je Topalović.

04:49

MLADOJ STUDENTKINJI OSTVAREN SAN

Trenutno radi na ozbiljnom projektu na kom do sada niko nije radio, a ovaj posao joj je istovremeno ostvarenje dečjeg sna.

- Bavim se razvijanjem biblioteke za razvijanje robota na niskom nivou, pošto njima ovo sad konkretno najviše treba. Oni imaju sve implementirano na nivou grafičkog interfejsa, gde osoba ima dugmiće da klikne da bi pomerila robota, ali ako se desi da na visokom nivou ne mogu da vide koji je problem, onda na niskom nivou proveravaju šta se dešava - rekla je Topalović.

Kurir.rs/Saša Dobrijević

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track