KIŠA PRELAZI U SNEG! RHMZ IZDAO 4 UPOZORENJA: Prognozirane opasne vremenske pojave u ovim delovima Srbije VELIKA KOLIČINA PADAVINA
Foto: Petar Aleksić

danas do 16 stepeni

KIŠA PRELAZI U SNEG! RHMZ IZDAO 4 UPOZORENJA: Prognozirane opasne vremenske pojave u ovim delovima Srbije VELIKA KOLIČINA PADAVINA

Društvo -

U Srbiji će danas biti oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa kišom, koja će tokom noći sa padom temperature preći u sneg, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Očekuje se formiranje snežnog pokrivača u nižim predelima do 10 centimetara, a u planinskim predelima od 10 do 30 centimetara. Duvaće umeren i jak vetar, u Vojvodini povremeno i olujni severni i severozapadni.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Najniža temperatura biće od tri stepena do osam, a najviša u većini krajeva od sedam do 12, u Timočkoj Krajini oko 16 stepeni.

U Beogradu će biti oblačno, vetrovito i hladno, tokom većeg dela dana suvo. Krajem dana sa padom temperature kiša će preći u sneg, pa se tokom noći očekuje formiranje snežnog pokrivača. Temperatura bez većeg kolebanja od sedam do devet stepeni.

Upozorenje na veliku količinu padavina

"Oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, a veća količina padavina očekuje se danas u drugom delu dana u južnim i istočnim predelima, od 20 do 40 mm za 12 h, ponegde i više", objavio je RHMZ.

Upozorenje na sneg i formiranje snežnog pokrivača

"U planinskim predelima sneg uz formiranje snežnog pokrivača, od 20 do 50 cm prognozirano je za danas i sutra. U nižim predelima sneg i formiranje snežnog pokrivača očekuje se u ponedelјak krajem dana i tokom noći ka utorku, kao i u utorak tokom dana visine od 10 do 20 cm, osim na severozapadu Vojvodine i u Timočkoj Krajini", upozoravaju iz RHMZ.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje na sneg i formiranje snežnog pokrivača u Beogradu

"U Beogradu danas krajem dana sa padom temperature kiša će preći u sneg, pa se tokom noći ka utorku i u utorak očekuje formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm", navodi se u upozorenju.

Hidrološko upozorenje

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici i Kubršnici vodostaji će biti u većem porastu tokom 03. i 04. aprila sa mogućnošću prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Na Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj i Nišavi, kao i na Rasini vodostaji će biti u većem porastu tokom 03. i 04. aprila bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava" navodi se u hidrološkom upozorenju.

Vreme narednih dana

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Tokom nedelјe osetno hladnije, posebno u utorak i sredu, a slab jutarnji mraz očekuje se u drugoj polovini sedmice. Od ponedelјka do četvrtka i vetrovito uz umeren i jak, u Vojvodini i istočnoj Srbiji povremeno i olujni, severni i severozapadni vetar", najavio je RHMZ.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Narandžasti meteo alarm upaljen je na području istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i za predeo Kosova i Metohije zbog kiše i snega, a to znači da je vreme opasno.

" Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navode iz RHMZ.

Na području Bačke i Banata na snazi je žuto upozorenje zbog vetra, dok je u zapadnoj Srbiji žuti meteo alarm upaljen zbog snega, a to znači da vreme može biti potencijalno opasno.

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi RHMZ.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track