ŠTA ZNAČI KADA PADA KIŠA NA VELIKI PETAK? Već je počela u nekim delovima Srbije, a evo šta kaže NARODNO VEROVANJE
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock, Ilustracija

najtužniji dan

ŠTA ZNAČI KADA PADA KIŠA NA VELIKI PETAK? Već je počela u nekim delovima Srbije, a evo šta kaže NARODNO VEROVANJE

Društvo -

Danas je Veliki petak, dan raspeća na krst Isusa Hrista. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti.

To je jedini dan u godini kada u svim pravoslavnim hramovima utihne liturgijsko pojanje i iznese se plaštanica. Plaštanica je platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob, koju vernici celivaju sve do Vaskrsa.

Ovaj dan se naziva i Raspeti petak, jer je tog dana razapet Isus Hrist.

Veliki petak se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom. Na Veliki petak vernici poste, jede se samo suvi hleb i pije voda, a vreme se provodi u tihovanju i molitvi.

Farbanje jaja

Žene na ovaj dan tradicionalno farbaju vaskršnja jaja, i pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik. Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice, vaskršnje ili bogojavljenske. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, te se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Naime, stariji ljudi veruju da ako na Veliki petak pada kiša, neće roditi šljive i ostalo voće. Kiša po verovanju znači i tešku i sušnu godinu, punu sukoba i svađa.

Sa druge strane, ako je za ovaj veliki praznik dan topao i sunčan, onda se veruje da će rod voća biti veliki.

Prema prognozi RHMZ, vreme u Srbiji danas će biti promenljivo, s kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a na visokim planinama i sa snegom.

Kiša se tokom prepodneva očekuje u svim krajevima, dok će posle podne, uz sunčane intervale, ona biti lokalnog karaktera.

U Beogradu danas promenljivo i malo hladnije s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Tokom jutra i pre podne se padavine očekuju u svim delovima grada, dok će tokom popodneva, uz sunčane intervale, one da budu lokalnog karaktera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track