DANAS SE ZVANIČNO ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA U SRBIJI: Evo do kada će biti topli radijatori
Foto: Shutterstock

Grejna sezona traje šest meseci

DANAS SE ZVANIČNO ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA U SRBIJI: Evo do kada će biti topli radijatori

Društvo -

Grejna sezona se danas zvanično završava, ali će se do 3. maja grejati u skladu sa spoljašnjim temperaturama, izjavio je direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Grejna sezona traje šest meseci – od 15. oktobra do 15. aprila. Zbog lepog vremena u oktobru toplane su sa grejanjem uglavnom počele od 1. novembra

„Grejaće se u skladu sa spoljašnjim temperaturama, u toku jutarnjih i večernjih sati. Formalni prekid se može dogoditi tek 1. maja, odnosno 3. maja, u skladu sa odlukama i načinima snabdevanja toplotnom energijom koju donose lokalne samouprave i one se nešto razlikuju u svim gradovima i opštinama“, rekao je Stojanović za RTS.

On je naveo da će tokom uskršnjih praznika isporuka toplotne energije biti u kontinuitetu, a da će se od ponedeljka i utorka konstantno pratiti vremenska prognoza.

„Isporuka će biti ili tokom celog dana, ako budu uslovi zahtevali, ili samo ujutru i popodne, sve zavisi kako spoljašnje temperature budu zahtevale“, kazao je Stojanović.

Upitan o ceni grejanja s obzirom na to da je najavljeno povećanje cene gasa od maja za 10 odsto, Stojanović je naveo da nadležnost nad cenama, povećanjem ili smanjenjem, imaju isključivo jedinice lokalnih samouprava.

„Toplane će svojim nadzornim odborima podneti zahteve za korekcije cene i konačnu reč daće nadležni organi u lokalnim samoupravama“, rekao je Stojanović.

U Loznici se nastavlja grejanje

Grejna sezona za korisnike lozničkog JKP ‘’Toplana’’ neće biti završena danas iako ona kalendarski treba da traje do 15. aprila, već će radijatori i posle tog datuma ostati topli.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Prema informaciji iz ‘’Toplane’’ sve zavisi od spoljnih temperatura, a pošto se i narednih dana najavljuju jutarnje i večernje niže od 12 stepeni grejanje će biti produženo sve dok ne budu stvoreni uslovi za prekid isporuke toplotne energije, odnosno dok tri dana zaredom prosečna dnevna temperatura ne ”ode” iznad 12 stepeni. Iz preduzeća poručuju da će dežurstva trajati i narednih dana i po potrebi biti pokretan sistem daljinskog grejanja.

Grejanje će biti nastavljeno u skladu sa vremenskim uslovima, redukovano, ili samo u jutarnjim i večernjim satima, s tim da radijatori najduže mogu biti topli do trećeg maja u skladu sa gradskom odlukom o grejanju.

Produžavanje grejne sezone je poslednjih godina postalo praksa pa će ovo biti sedma zaredom da se greje i posle 15. aprila, ali i kraća nego prethodnih pet puta kada su svake zbog vremenskih prilika radijatori bili topli nekoliko dana pre 15. oktobra.

Ova sezona je zbog nastojanja da se ostvare uštede prirodnog gasa počela 31. oktobra, petnaest dana kasnije od njenog uobičajenog, kalendarskog starta. U ‘’Toplani’’ kažu da su imali još jednu uspešnu sezonu u svakom smislu, a, inače, Lozničanima je i ove zime bilo toplo po ceni grejanja koja je nepromenjena još od 2013. godine.

Kurir.rs/T. Ilić/FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja