PATRIJARH BRINUO O BOLESNOJ MAJCI: Radojka bila jako vezana za sina prvenca! Zbog bolesti pala u postelju, umrla na Veliku subotu!
Foto: BETA/Amir Hamzagić, Printscreen Sputnjik

imala težak život

PATRIJARH BRINUO O BOLESNOJ MAJCI: Radojka bila jako vezana za sina prvenca! Zbog bolesti pala u postelju, umrla na Veliku subotu!

Društvo -

Radojka Perić, majka patrijarha srpskog Porfirija, koja je preminula u subotu u KC Vojvodine, u 81. godini života, provela je poslednjih godinu dana života uz svog sina prvenca!

Patrijarh Porfirije bio je mnogo vezan za majku. Pre godinu dana rešio je da teško bolesnu i nepokretnu Radojku dovede iz Čuruga u Beograd. Ona je boravila u patrijarhovoj rezidenciji na Dedinju! O ovome je Kurir pisao pre nekoliko meseci, a prema našim saznanjima Radojka Perić je pre nekoliko godina imala moždani udar i od tada je završila u postelji. Pre godinu patrijarh Porfirije preselio je majku u Beograd, kako bi imala najbolju moguću brigu.

Radojka Perić
Radojka Perićfoto: Printscreen Sputnjik

- Kada je izabran na čelo SPC i kada se preselio iz Zagreba, gde je službovao kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, u Beograd, patrijarh Porfirije je rešio i da majka, za koju je izuzetno vezan, pređe da živi kod njega. To je i učinio nekoliko meseci kasnije. Rezidencija patrijarha je dovoljno velika, u prizemlju su službene prostorije i one za prijeme gostiju, dok su ceo sprat privatne odaje poglavara SPC, tako da ima mesta za sve. Patrijarh Porfirije je želeo da bude uz majku, koju zbog obaveza nije mogao često da posećuje u Čurugu, gde je živela s ćerkom i njenom porodicom, pa je zamolio sestru da je prevede kod sebe. U rezidenciji joj je obezbedio i najbolju medicinsku negu, neophodnu jer je nepokretna od kada je imala šlog - ispričao je izvor Kurira pre nekoliko meseci.

Majka Radojka (u sredini)
Majka Radojka (u sredini)foto: Privatna Arhiva

Radojka je bila posebno vezana za svog prvenca Prvoslava, kako je svetovno ime patrijarha srpskog, koji je rođen 22. jula u Bečeju. Radojka je živela u Čurugu, gde je detinjstvo i osnovnu školu proveo i patrijarh Porfirije. Ona je stanovala u kući u centru Čuruga se ćerkom, zetom i njihovo petoro dece.

Patrijarh Porfirije je, kad god je mogao, dolazio u Čurug da obiđe majku, a i ona je odlazila u Zagreb dok je tamo službovao i dok je mogla.

- Posle moždanog udara pala je u postelju i negovala ju je porodica. Išla je i na dugotrajne rehabilitacije u specijalne bolnice - ispričao je nedavno naš izvor.

Kada je objavljeno da je njen sin na Saboru SPC izabran za 46. patrijarha srpskog srce majke Radojke zaigralo je.

- Majka se prekrstila i zahvalila Bogu na milosti prema njenom prvencu - prenosili su mediji.

PATRIJARH U MADOSTI S RODITELJIMA
PATRIJARH U MADOSTI S RODITELJIMAfoto: Printscreen Sputnjik

Kako je saopštila SPC, sveta liturgija biće služena u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu u utorak, 18. aprila 2023. godine, u 9 časova, a opelo u 12 časova.

Bila je divna žena i majka

Baš dan pošto je postao patrijarh, reporteri Kurira bili su u Ćurugu, gde su pred kućom u kojoj je živela majka poglavara SPC zatekli fizioterapeuta, koji je radio vežbe s teško obolelom Radojkom. A u kući preko puta komšinica, baka Mara Milin pričala je reporterima Kurira o porodici patrijarha srpskog.

- Perići su, ko i svi ovde, teško radili i mučili se. Majka Radojka išla je u nadnicu, na tuđu zemlju, a otac Radivoje bio je u zadruzi. Bili smo svi siromašni. Ali divna je žena majka. Ranije je šetala ovuda, ali više ne izlazi zbog bolesti - pričala je tada za Kurir baka Mara.

Kurir.rs

Bonus video:

00:13

Patrijarh Porfirije u Jasenovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja