PROVALJENA NOVA MASNA PREVARA, UPOZORAVAJU SE GRAĐANI Dovoljan je sekund nepažnje i ostajete BEZ NOVCA! Sve počinje jednom porukom
Foto: Shutterstock

ovako varaju žrtve

PROVALJENA NOVA MASNA PREVARA, UPOZORAVAJU SE GRAĐANI Dovoljan je sekund nepažnje i ostajete BEZ NOVCA! Sve počinje jednom porukom

Društvo -

Ovih dana Srbijom kruži SMS prevara na koju su, nažalost naseli mnogi građani jer izgleda kao uobičajena poruka koje dobijamo od kompanija za dostavu paketa. Jedan klik i upisivanje privatnih podataka, ostajete bez novca.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije potvrdio je koliko je ovo opasno, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu imejl adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama.

Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveramo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate, posle koje računi mogu da nam budu znatno uvećani. Ima li zaštite od ovakvih poruka?

telefon, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Profesor Petar Kočović, stručnjak za telekomunikacije, objašnjava kako možemo da zaustavimo takvu vrstu naplate.

- Kod mnogih poruka piše – ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite - objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Govoreći o prevarama preko SMS-a, Kočović kaže da možemo da primetimo uvećane račune u delu "ostale usluge".

- Ponudiće vam ring-tonove, igrice... Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda imate problem. Poskidajte sve privatne podatke na internetu - priča Kočović.

Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gde se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra.

Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track