SAHRANJENA MAJKA PATRIJARHA PORFIRIJA, S ROĐENIM BRATOM ISPRATIO JE NA POČINAK Liturgiji u Čurugu prisustvovao i predsednik Srbije
Foto: Kurir

LITURGIJA POVODOM UPOKOJENJA MAJKE SRPSKOG PATRIJARHA

SAHRANJENA MAJKA PATRIJARHA PORFIRIJA, S ROĐENIM BRATOM ISPRATIO JE NA POČINAK Liturgiji u Čurugu prisustvovao i predsednik Srbije

Društvo -

Patrijarh je bio mnogo vezan za majku. Nepokretnu je negovao do smrti, a danas ju je ispratio na večni počinak. Sahrani prisustvovali samo članovi najuže porodice i rodbina

ČURUG - U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu jutros u 9 sati služena je Sveta liturgija povodom upokojenja Radojke Perić (81), majke Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Majka poglavara Srpske pravoslavne crkve preminula je na Veliku subotu u Kliničkom centru Vojvodine, u 81. godini života, posle duge bolesti. Poslednjih godinu dana, do odlaska na lečenje u KC Vojvodine, po želji svog sina prvenca živela je s njim u patrijarhovoj rezidenciji u Beogradu.

Liturgiji pisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srpske Milorad Dodik.

1 / 6 Foto: Kurir

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ispratio je danas majku Radojku Perić, uz rođenog brata, protojereja Srđana Perića, na večni počinak.

Prethodno je bila održana Sveta arhijerejska liturgija s početkom u 9 časova, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu.

Opelo služilo više od 20 episkopa i 24 sveštenika

U molitvenom prisustvu patrijarha srpskog Porfirija opelo je služio arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan uz sasluženje mitropolita prespansko-pelagonijskog Petra iz Makedonske pravoslavne crkve, Ohridske arhijepiskopije i preosvećene gospode episkopa: banatskog Nikarona, bačkog Irineja, vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, zvorničko-tuzlanskog Fotija, austrijsko-švajcarskog Andreja, niškog Arsenija, dalmatinskog Nikodima, osečko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja, pološko-kumanovskog Joakima, remezijanskog Stefana, marčanskog Save, mohačkog Damaskina, hvostanskog Alekseja, novobrdskog Ilariona, jegarskog Nektarija, lipljanskog Dositeja i topličkog Petra, arhimandrita Danila, arhimandrita Nektarija, glavnog sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda uz sveštensto i monaštvo.

Na kraju opela prigodnom besedom se obratio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Sahrani prisustvovali samo najbliži

Po završetku besede, porodica je zamolila okupljene građane da pogrebu prisustvuju samo članovi uže porodice sa rodbinom.

Bio je mnogo vezan za majku

Patrijarh Porfirije je bio mnogo vezan za majku. Iako je rano otišao od kuće i zamonašio se, kad god je mogao, dolazio je u Čurug da obiđe majku. Dok je bio starešina manastira Kovilj, mogao je da je obilazi češće. Ona je odlazila i u Zagreb dok je njen sin bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pre nekoliko godina doživela je moždani udar i nikada se posle toga nije oporavila.

Radojka Perić, Patrijarh Porfirije
foto: BETA/Amir Hamzagić, Printscreen Sputnjik

- Posle moždanog udara pala je u postelju i negovala ju je porodica. Išla je i na dugotrajne rehabilitacije u specijalne bolnice, u kuću su dolazi fizioterapeuti da rade vežbe s njom... Ništa nije pomoglo. Sve joj je teže bilo - pričaju porodični prijatelji.

1 / 9 Foto: Privatna Arhiva

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je Radojka Perić, majka Njegove svetlosti patrijarha srpskog Porfirija, preminula 15. aprila, na Veliku subotu u 81. godini. - Večan ti spomen, dostojna blaženstva i večnog spomena, sestro naša Radojka! - navedeno je u saopštenju SPC.

Sahrani prisustvuju i nekadašnji ministar rada Zoran Đorđević, kao i aktuelni ministar Nikola Selaković. Liturgiji prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ministar odbrane Miloš Vučević.

Poslednji pozdrav uputio je i košarkaš Dejan Tomašević u pratnji supruge kao i fudbaler Dušan Savić i njegova supruga Marina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track