SVAKI 7. PAR U SRBIJI IMA PROBLEMA DA DOBIJE POTOMSTVO: Grčki lekari daju besplatne savete za sve koji ne mogu da imaju bebu
Vantelesna oplodnja je mnogima pomogla, Foto: Shutterstock

Specijalisti za asistiranu reprodukciju

SVAKI 7. PAR U SRBIJI IMA PROBLEMA DA DOBIJE POTOMSTVO: Grčki lekari daju besplatne savete za sve koji ne mogu da imaju bebu

Društvo -

Sterilitet ili neplodnost je stanje koje karakteriše izostanak trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnih nezaštićenih odnosa.

Za mnoge parove, ostvarenje roditeljstva ne dešava se uvek brzo i jednostavno, u skladu sa očekivanjima. Skoro svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa dobijanjem potomstva, dok svaki 12. par nikada ne ostvari svoju želju za roditeljstvom. Zato je veoma važno pomoć stručnjaka potražiti na vreme.

Svaki sedmi par u Srbiji ima problema da dobije bebu
Svaki sedmi par u Srbiji ima problema da dobije bebufoto: Shutterstock

Dr Mihalis Kiriakidis, ginekolog specijalista za asistiranu humanu reprodukciju, i dr Dimitris Michalakis, ginekolog specijalista za asistiranu reprodukciju, stručnjaci klinike iz Soluna, jedne od najsavremenijih ustanova za vantelesnu oplodnju u Evropi, obavljaće besplatne konsultacije i savetovanje u subotu i nedelju, 22. i 23. aprila, u Beogradu sa parovima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja i bćce na raspolaganju za sva pitanja zainteresovanih.

Svaki 12. par nikada ne uspe da dobije potomstvo
Svaki 12. par nikada ne uspe da dobije potomstvofoto: Profimedia

- Postizanje trudnoće je veoma složena procedura. Razloga koji mogu dovesti do problema da žena ostane u drugom stanju je previše. Problem kod žena može biti u materici, jajnicima ili jajovodima - kaže dr Kiriakidis Mihalis:

trudnice, trudnoća
foto: Stock

- Svakako načešći razlog jeste starost žene koja utiče na smanjenu funkciju jajnika i jajne ćelije koje kod starijih žena nose sa sobom anomalije. Iako je muški sterilitet u drugom planu, ni njega nikako ne treba potcenjivati zato što raste broj muškaraca sa azospermijom. Najčešći problem kod muškaraca je smanjen broj spermatozoida ili loša pokretljivost ili nepostojanje spermatozoida u spermogramu.

0221385510, ultrazvuk, trudnoća, trudnica
foto: Profimedia

Klinika iz Soluna okuplja više od 100 eksperata u oblasti vantelesne oplodnje, genetike embriona, donacije i krioprezervacije genetičkog materijala gde sedam od deset žena ostane u drugom stanju sa donacijom jajne ćelije, dok je uspešnost donacije embriona veći od 70 odsto.

Kurir.rs

Bonus video:

03:36

STERILITET SVE PRISUTNIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track