IZ SUDANA EVAKUISANO 11 DRŽAVLJANA SRBIJE: Ostali čekaju francuski konvoj
Foto: AP/Marwan Ali

IZ SUDANA EVAKUISANO 11 DRŽAVLJANA SRBIJE: Ostali čekaju francuski konvoj

Društvo -

U toku je evakuacija stranih državljana i diplomatskih misija iz Sudana. Pomoćnica ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Marija Živković kaže da je tokom današnjeg dana iz Kartuma evakuisano ukupno 11 građana Srbije. Što se tiče građana koji još uvek čekaju evakuaciju, ističe da je Srbija dobila uveravanja da će oni biti u francuskom konvoju.

Od stotinu državljana Srbije, koliko ih živi i radi u Sudanu, 28 se prijavilo za evakuaciju preko Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Njih 11 je na putu prema kući.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Marija Živković kaže za RTS da je tokom današnjeg dana iz Kartuma evakuisano ukupno 11 građana, od čega je četvoro evakuisano konvojem Ujedinjenih nacija, šestoro konvojem Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je jedan državljanin Srbije evakuisan konvojem koji je organizovala Turska.

"Što se tiče građana koji još uvek čekaju evakuaciju u Kartumu, nakon razgovora ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa ministarkom spoljnih poslova Francuske, dobili smo uveravanja da će oni biti u francuskom konvoju za evakuaciju", navodi Živkovićeva.

Ističe da je internet u Kartumu u prekidu, a da telefonske linije ne funkcionišu, zbog čega je otežana komunikacija sa srpskim državljanima.

"Ne znamo da li su uspeli da dođu do francuske ambasade. Razmatraju se i druge mogućnosti za evakuaciju, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost", ističe Marija Živković.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track