SVET SE NAORUŽAVA VIŠE NEGO IKAD, GDE JE TU SRBIJA? Vojni analitičar Radulović: Nama nije problem novac, već kapaciteti (VIDEO)
Vojnopolitički komentator o svetskoj trci u naoružanju, Foto: Kurir Televizija

kurir tv

SVET SE NAORUŽAVA VIŠE NEGO IKAD, GDE JE TU SRBIJA? Vojni analitičar Radulović: Nama nije problem novac, već kapaciteti (VIDEO)

Društvo -

Vojni rashodi u Evropi zabeležili su najveći porast u odnosu na prethodnu godinu u poslednjih 30 godina. Tri najveća potrošača u 2022. godini - SAD, Kina i Rusija - činile su 56 odsto ukupne svetske potrošnje, prema novim podacima o globalnoj vojnoj potrošnji koje je objavio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira SIPRI.

Svetska vojna potrošnja je drastično porasla, kao rezultat rata u Ukrajini, koji je uticao na potražnju oružja u svim ostalim državama sveta, čak i onim, koje su neutralne kada je reč o potencijalnim sukobima.

Jedna od njih je i Srbija koja je na 86. mestu u svetu, kao vodeća vojna sila na ovim prostorima.

Šta znače ove činjenice i šta čeka Planetu i Srbiju, pojasnio je vojnopolitički komentator, Vlade Radulović.

Ukrajina, Rusija, Srbija, naoružanje, Vlade Radulović
foto: Kurir tv

Krucijalna su skladišta repromaterijala

- Pitanje koje se nikako ne pominje je, ne proizvodni pogon, nego skladišta repromaterijala. Danas mnogo kompanija ima problem da obezbedi sirovine, sve je uzalud ako nemate sirovine i na tom polju se posebno vodi reč - započinje razgovor Radulović.

Ukrajina, Rusija, Srbija, naoružanje, Vlade Radulović
foto: Kurir tv

Što više ratova - to više novca.

- Činjenica je da jeste, što je više ratova, to je više novca potrebno. Kada pogledate o kojim količinama naoružanja i municije je reč, shvatate da svaka roba ima svog kupca, bez obzira na cenu - kaže Radulović.

01:42

KOSOVO I METOHIJA DRUGI PO REDU KADA JE PITANJE NAORUŽAVANJE NA BALKANU

U istraživanju Stokhlomskog univerziteta za istraživanje mira, pominje se i tzv. Kosovo kao "država" koja je druga po redu po pitanju naoružanju i nabavci oružja.

- To su procesi koji traju od 5-10 godina, a kada pogledate da su to iznosi od nekoliko milijardi dolara i kada pogledate da se planiraju nabavke kapitalnih i raketnih sistema, višenamenski moderni sistemi, činjenica je da postoji nekoliko zemalja koje ih poseduju. Nemačka će biti treća zemlja na svetu sa najvećim vojnim budžetom, nakon Amerike i Kine, pa imate dalji trend rasta SAD i Kine - samo njih dve imaju preko hiljadu milijardi izdvajanja za vojni budžet - kazao je Radulović i prokomentarisao situaciju na Balkanu.

02:44

U SVETSKOJ TRCI U NAORUŽAVANJU SRBIJA MEĐU VODEĆIM NA BALKANU? Vojni analitičar upozorava: Novac nije problem, ali oni jesu

Ako govorimo o našim oružanim snagama, Srbija nastavlja procesom modernizacije.

- Malo smo ubrzali proces nabavke. Izbalansirali smo nabavku naoružanja i sa Istoka i sa Zapada. Ono što volim da napomenem je da imamo kvalitetne proizvode. Na tom polju ćemo istrajavati ubuduće. Ono što smo videli u Batajnici govori o tome. Nije nama novac problem, nego kapaciteti. To nije tako jednostavno. Nalazimo se u fazi, da imamo više potreba, ali ne i kapaciteta da to proizvedemo. Sve što smo videli je da istrajavamo na tom polju - zaključuje Radulović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track