POMAŽU SLEPIMA I SLABOVIDIMA, A PRETI IM NESTANAK? Kinolog otkriva koliko su važni psi vodiči i zbog čega su danas ugroženi
Foto: Kurir Televizija

društvo

POMAŽU SLEPIMA I SLABOVIDIMA, A PRETI IM NESTANAK? Kinolog otkriva koliko su važni psi vodiči i zbog čega su danas ugroženi

Društvo -

Međunarodnim danom pasa vodiča, koji se obeležava danas, odaje se počast psima koji rade ovaj impresivan posao. Oni nisu samo najverniji prijatelji čoveka, oni su često prva pomoć ugroženima, slabovidima, ljudima u opasnosti.

Ali dan pasa vodiča ima za cilj da pomogne drugima da pokažu zahvalnost ne samo za težak posao koji obavljaju psi, već i njihovi treneri.

Veliki je broj slepih i slabovodih u Srbiji, a mali broj pasa koji im pomažu. Kako bismo mogli ovu sliku da promenimo objašnjavao je Nenad Milojević, međunarodni kinološki sudija za rad školovanih službenih pasa.

puls
foto: Kurir Televizija

- Psi su kao vrsta veoma dugo sa nama i preko 30.000 godina, ali su u službi čoveka na ovakav način od prvog svetskog rata. Bojni otrovi su doveli do toga da smo odjednom imali puno ljudi oštećenog vida. Trenutno nam pomaže oko 25.000 takvih pasa - rekao je Milojević i dodao:

- Treba da kažemo da je u pitanju najteži oblik invaliditeta. Nedostatak vida se smatra najtežim oblikom hendikepa. Bojim se da če u budućnosti, iako se ne razumem mnogo u tehniku značajno više pomagati slepima i slabovidima, međutim. Tehnika će ih sigurno zameniti, ali taj osećaj toplote oko nogu ili kada pomazite psa neće moći nijedan čip ni senzor da zameni.

03:39

POMAŽU SLEPIMA I SLABOVIDIMA, A PRETI IM NESTANAK? Kinolog otkriva koliko su važni psi vodiči i zbog čega su danas ugroženi?

Istakao je da su treneri ovakvih pasa neophodni, ali da je pravni sistem Srbije problematičan za njihovu obuku i rad.

- Naša zemlja je negde oko 2015. godine donela zakon o psima vodičima koji predviđa kako bi ta procedura trebalo da izgleda. Poslednjih par godina, međutim, naši zakoni hramlju. Bez obzira da li je neko obučen ili ne mi nemamo mogućnosti sertifikacije ako se neko obučava ovde. Morao bi da ide u inostranstvo na obuku da bi bio prihvaćen.

Goran Šarenac, kinolog, psi
foto: Kurir TV

- Takođe, slepe i slabovide osobe moraju da prođu obuku za samostalno kretanje uz pomoć belog štapa. To je prvi korak i tu malo kao drušvo hramljemo jer kada je taj zakon donet postojao je samo jedan instruktor za to u Srbiji.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja