Prvi dan Jahorina ekonomskog foruma NEMA EKONOMSKOG NAPRETKA BEZ REGIONALNIH INTEGRACIJA
Foto: Promo

Prvi dan Jahorina ekonomskog foruma NEMA EKONOMSKOG NAPRETKA BEZ REGIONALNIH INTEGRACIJA

Društvo -

Šesti Jahorina ekonomski forum otvoren je zvanično juče. Porukama o zajedničkom pristupu regionalnom tržištu, umrežavanju i poslovanju počeli su uvodni paneli naslovljeni „ Otvoreni Balkan i/ili Berlinski proces.

“Nema ekonomskog napretka bez regionalnih integracija”, istakao je otvarajući Forum predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Po njegovim rečima, korist od inicijative Otvoreni Balkan već se može videti na zemljama koje su mu pristupile.

“Ne možemo da budemo deo izolovanog Balkana i da naši privrednici trpe štete, provodeći dugo vremena na graničnim prelazima, što našu ekonomiju čini nekonkurentnom”, izjavio je predsednik organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić.

O značaju inicijative Otvoreni Balkan govorio je i ministar Staša Košarac učestvujući na panelu „ Jedan region, jedno tržište“.

Pored uvodnih, tokom prvog dana Foruma, održani su paneli na kojima se razgovaralo o energetskoj tranziciji, položaju mladih u regionu, kreativnim industrijama, digitalizaciji u poljoprivredi, pametnim gradovima i razvoju IT sektora.

Tokom današnjeg dana učesnici su okupljeni na panelima - Žene liderke Balkana, Inflacija i mere stabilizacije, Zelena tranzicija, Tržište nekretnina, Sport kao najjači brend regiona. Forum će zatvoriti panel Regionalni investitori – razgovor sa predsednikom na kojem će predsednik organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić razgovarati sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Na kraju Foruma očekuje se prezentovanje zaključaka koji će biti usmereni ka donosiocima odluka.

Jahorina ekonomski forum okupio je oko 700 učesnika koji kroz 15 panela razgovaraju o svim aktuelnim temama od regionalnog značaja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja