SRBIJA JE PO OVOME UZOR MEĐU 30 EVROPSKIH ZEMALJA: Ovaj sistem primenjujemo već 6 godina! Zbog njega deca sve više žele OVO DA UČE
Foto: Shutterstock

dualno obrazovanje

SRBIJA JE PO OVOME UZOR MEĐU 30 EVROPSKIH ZEMALJA: Ovaj sistem primenjujemo već 6 godina! Zbog njega deca sve više žele OVO DA UČE

Društvo -

Srbija je uzor u uspostavljavljaju modela dualnog obrazovanja, među 30 zemalja u kojima pratim uspostavljanje procesa reforme obrazovanja - izjavila je Ursula Rejnold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske i član komisije Vlade Srbije koja je izradila Master plan za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme obrazovanja, zajedno sa Ministarstvom prosvete i Privrednom komorom Srbije.

Ona je u Ćupriji obišla kompaniju koja se bavi proizvodnjom nameštaja gde se sistem dualnog obrazovanja uspešno primenjuje pune dve godine i sa učenicima Tehničke škole prvog i drugog razreda koje je tu zatekla, razgovarala o iskustvu u istovremenom učenju i radu u fabrici.

Dualno obrazovanje
foto: Standard furniture

- Jako sam zadovoljna svime što sam videla u Ćupriji. Drago mi je što je učenika iz godine u godinu sve više. Ova kompanija je odličan primer dobre saradnje na relaciji škola i lokalna samouprava. Sigurna sam da će se sistem i dalje razvijati u korist svih - izjavila je Ursula Rejnold, koja je učenicima uručila prigodne poklone.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje pozdravila je način rada koji sprovodi kompanija iz Ćuprije u saradnji sa Tehničkom školom i lokalnom samoupravom.

Ona je naglasila da je prošlo punih šet godina odkako se sistem dualnog obrazovanja, po švajcarskom modelu, primenjuje u Srbiji i da su rezultati iz godine u godinu sve bolji a veći je i broj dece zainteresovane za deficitarna zanimanja.

- Mogućnost da obrazovni sistem postane najbolja podrška privredi, mogućnost formiranja trening alijansi kao dopuna postojećem sistemu obrazovanja, mogućnost da nastavnici sa instruktorima sarađuju sa kompanijama, govori u prilog tome da smo uspeli da u Republici Srbiji obezbedimo visok kvalitet obrazovanja koje mlade zasigurno vodi ka tržištu rada - istakla je Grujić.

- Privredna komora Srbije učestvuje u realizaciji dualnog obrazovanja u vidu podrške privredi, da ispuni neophodne uslove radi osiguranja kvaliteta i obezbedjenje dostizanja najboljih ishoda za sve mlade ljude koji se opredele za obrazovanje po dualnom modelu - istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Predstavnik ćuprijske komapanije koja je ušla u sistem dualnog obrazovanja najavio je da je kompanija u pregovorima sa opštinom i školom da uđe u javno-privatno partnerstvo i opremi objekat škole mašinama kako bi praktična nastava bila još bolja i uspešnija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track