DOBRO PAZITE AKO ZA 1. MAJ IDETE U PRIRODU! Iz trave vrebaju OVE KRVOPIJE, prenose OPASNU BOLEST! Može da dovede i do invaliditeta
Ujed krpelja / Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opasnost vreba iz trave

DOBRO PAZITE AKO ZA 1. MAJ IDETE U PRIRODU! Iz trave vrebaju OVE KRVOPIJE, prenose OPASNU BOLEST! Može da dovede i do invaliditeta

Društvo -

Prvi maj i neradne dane koji ga prate mnogi će da iskoriste za odlazak u prirodu, a tamo trebalo da paze krpelja koji vrebaju iz trave.

Oni su ovih dana posebno aktivni, a ako vas neki ujede, vađenje je naporno i bolno, a neretko su zaraženi bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, odnosno sistemsko oboljenje koje ugrožava ceo ljudski organizam, napada nervni sistem, kožu, kosti i zglobove, te može da dovede i do invaliditeta.

Krpelj
Krpelj foto: Foto Kurir

Da bi zaraženi krpelj preneo ovu zarazu, mora da ostane dovoljno dugo na domaćinu. Zato je potrebno krpelja izvaditi u prva 24 časa. Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ne preporučuju građanima da sami vade krpelja, već da to uradi zdravstveni radnik. Krpelja ne treba natapati raznim tečnostima i uljima jer se tako povećava mogućnost infekcije, a lekar treba da prati dalje promene na mestu uboda i eventualno primeni antibiotsku terapiju. Krpelj može i da se testira da bi se proverilo da li je zaražen.

Krpelji mogu biti uzročnici fatalnih oboljenja kod ljubimaca

Mit je da su krpelji aktivni samo u vreme “kalendarskog” proleća, kaže za Kurir veterinar dr Ognjen Popović.

- Uvek kada dnevna temperatura prelazi 5 stepeni, ovi paraziti su aktivni i spremni da se zakače i parazitiraju na svojim domaćinima u koje spadaju i naši ljubimci. Naravno, sa porastom temperature, veći je i broj aktivnih krpelja pa se prava invazija ovih parazita uglavnom očekuje u proleće i leto, iako su neki aktivni i zimi. Pored toga što se hrane krvlju svojih domaćina, krpelji prenose uzročnike opasnih bolesti među kojima su: babezioza, anaplazmoza, erlihioza, hepatozoonoza, lajmska bolest itd. Zbog činjenice da se u ambulantama gotovo na nedeljnom nivou susrećemo sa ovim oboljenjima, od krucijalnog značaja je adekvatna zaštita ljubimaca protiv ovih parazita tokom cele godine.

Od krpelja se u prirodi možete zaštiti najpre adekvatnim oblačenjem - nošenjem odeće sa dugim rukavima i nogavicama, kao i dubljim patikama. Po dolasku iz prirodu savetuje se pregled tela, posebno prevoje prepona, pazuha, vrat, ispod kose, da vidimo da li se neki krpelj zakači.

Ujed krpelja
Ujed krpelja foto: Printscreen

Kurir.rs / S. T.

Bonus video

02:25

Počelo zaprašivanje krpelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track