NA OVOM MESTU POLJOPRIVREDNI ALATI KOŠTAJU VEĆ OD 600 DINARA: Ova sprava za voće je NAJSKUPLJA i košta 132.000! Detaljni cenovnik
Foto: Profimedia

SEZONA

NA OVOM MESTU POLJOPRIVREDNI ALATI KOŠTAJU VEĆ OD 600 DINARA: Ova sprava za voće je NAJSKUPLJA i košta 132.000! Detaljni cenovnik

Društvo -

Mehanizacija, rezervni delovi, priključne mašine, oprema za navodnjavanje, semena, sadnice, đubrivo, domaće životinje, hrana za uzgoj, suplementi i lekovi za domaće životinje nalaze se u ponudi na portalu Sasomange. Cena poljoprivrednih alata kreće se od 600 dinara, koliko košta vezivnica za povrće, pa sve do 132.000, koliko iznosi tresač voća, kaže za Kurir oglasni savetnik Jovana Perić.

- Kad je u pitanju kategorija poljoprivreda, na oglasniku Sasomange možete pronaći sve što vam je neophodno, a ono što je najtraženije kod nas na portalu upravo su semena i sadnice, đubrivo, aditivi za biljke, kao i kosačice i trimeri. Interesantno je da se sada sve više pretražuju priključne mašine i alati kao što su freze, poljoprivredni traktori sa sadilicom drveća, mašine za postavljanje stubova, rasipači đubriva, kukuruzne sejalice, prskalice i slično - kaže Perićeva i dodaje:

Jovana Perić, Sasomange
foto: Kurir

- U odnosu na konkurenciju možemo da kažemo da su cene približno iste za nove mašine i opremu, s obzirom na to da su u pitanju proizvodi, odnosno mašine koje na tržištu imaju identične cene. Naravno, velika razlika postoji između polovnih i novih mašina, pa su na našem portalu, ako poredimo sa cenama na drugim portalima, polovne mašine daleko pristupačnije. Naša sagovornica ističe i da kada je u pitanju kupovina proizvoda za poljoprivredu, najveći izazov je privući starije generacije.

- Mlađi poljoprivrednici se sve više okreću ovom vidu ne samo kupovine već i prodaje. Era interneta za poljoprivrednike donosi ogromne mogućnosti, a to se pre svega odnosi ne samo na promociju proizvoda već i na povezivanje sa drugim proizvođačima i prodavcima i razmenu iskustva s njima - navodi

Perićeva i naglašava da su cene poljoprivrednih proizvoda u februaru ove godine u odnosu na isti mesec prošle povećane za 33,6 odsto:

poljoprivredne mašine
foto: Sasomange Printscreen

- Rast cena je aktuelan još od prošle godine. Uzroci rasta cena su različiti - rat u Ukrajini koji traje, klimatske promene i, naravno, pandemija korone. Tako, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kad je u pitanju poljoprivreda, najviše su poskupeli stočni proizvodi (66,9 odsto), stoka i živina (27 odsto) i žito (18,5 odsto). Ako pogledamo februar 2023. u odnosu na januar ove godine, cene ovih proizvoda su u proseku smanjene za 1,9 odsto.

Prema njenim rečima, i ponuda alata na oglasniku Sasomange je raznovrsna.

- Na našem portalu možete pronaći tresače voća, akumulatorske kopačice, vezivnice za povrće, plugove za zgrtanje zemlje, savijače grana, folije za sadnju i drugo. Cene su različite, alati se mogu naći u proseku od 600 dinara, koliko košta vezivnica za povrće, pa do nekoliko stotina hiljada dinara (132.000 dinara), koliko košta tresač voća. Najviše se pretražuju poljoprivredna mehanizacija, rezervni delovi i oprema, priključne mašine, semena i sadnice i domaće životinje - navodi Perićeva.

poljoprivredne mašine
foto: Sasomange Printscreen

Takođe, i ponuda sadnica je raznolika.

Poskupljenje proizvoda

Kategorija Poskupljenje u procentima

  • Poljoprivredni proizvodi 33,6
  • Stočni proizvodi 66,9
  • Stoka i živina 27
  • Žito 18,5

* Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS)

- Imamo sadnice voća (maline, jagoda, kupina, godži, nar, aronija, ukrštena vrsta maline i kupine - tajberi, kruške...) U ponudi su i sadnice cveća - za ljubitelje cvećarstva. Svakako, u zavisnosti od toga da li tek počinjete da se bavite poljoprivredom ili razvijate postojeći biznis, potrebne su vam različite stvari. Ukoliko tek razvijate biznis, kod nas na portalu možete pronaći, pre svega, zemljište.

Savet

Krenite na vreme s kupovinom

- Kupcima savetujemo da na vreme krenu s pretragom i kupovinom svega onoga što im je neophodno za prolećne radove i uopšte radove u poljoprivredi, bez obzira na to da li se radi o zemljoradnji ili stočarstvu. Interesovanje postoji i s prolećem i lepim vremenom sve se više traže alati, mašine i sve ono neophodno za spoljne radove, pa i poljoprivredu - kaže Jovana Perić.

Bez obzira na to da li želite da se bavite zemljoradnjom ili stočarstvom, zemljište je prvi korak. Potom možete naći različite vrste poljoprivrednih mašina i mehanizacije, priključne mašine ili agroprikolice. Kao što sam već navela, sadnice, đubrivo...

Traktor, Poljoprivreda, Ratari
foto: Profimedia

Šta je u ponudi na oglasniku Sasomange

  • semena i sadnice
  • đubrivo
  • aditivi za biljke
  • kosačice
  • trimeri
  • akumulatorske kopačice
  • vezivnice za povrće
  • plugovi za zgrtanje zemlje
  • savijači grana
  • folije za sadnju
  • poljoprivredna mehanizacija
  • rezervni delovi i oprema
  • priključne mašine
  • domaće životinje

Ukoliko je vaš biznis stočarstvo, možete pronaći sve - od samih domaćih životinja, hrane za domaće životinje do suplemenata i lekova - zaključuje Perićeva.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:33

MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track