ANJA (3) JE UMRLA ZBOG GREŠKE LEKARA, POSLE OPERACIJE KATARAKTE: Potresna poruka oca devojčice posle konačne presude anesteziologu
Foto: printscreen YT

DANAS BI IMALA 19 GODINA

ANJA (3) JE UMRLA ZBOG GREŠKE LEKARA, POSLE OPERACIJE KATARAKTE: Potresna poruka oca devojčice posle konačne presude anesteziologu

Društvo -

Anja Grahovac bi danas imala 19 godina, ali se njen život tragično završio nakon rutinske operacije katarakte u Beogradu, kada je imala samo tri godine. Porodica devojčice je više od 15 godina čekala je pravdu i kažnjavanje odgovornog za smrt njihovog deteta, sve dok Apelacioni sud nije osudio anesteziologa Stanoja Glišićna na tri godine zatvora zbog nesavesnog lečenja.

Sve se odigralo 2007. godine, kada je devojčica u 21. maja otišla na operaciju katarakte u kliniku "Perfekta" u Beogradu. Preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

- Drago mi je da je doneta presuda, što se nas tiče on ne mora ni da ode u zatvor, važno nam je da postoji presuda i da neko snosi odgovornost. Previše je vremena prošlo, za nesavesno lečenje obično ni ne budu presude. On je već star čovek - rekao je Aleksandar Grahovac, otac devojčice.

Anja Grahovac

Kako on kaže, njihova porodica je više od 15 godina prolazila kroz proces suđenja, išao je na svako ročište, sve dok postupak nije bio na Apelacionom sudu.

- Anja bi danas imala 19 godina - kaže Aleksandar.

On kaže da se ne vesele ničijem odlasku u zatvor. Njima je važno da neko snosi odgovornost za smrt trogodišnjeg deteta, čiji je život tek trebalo da počne.

- Samo je bitno da na kraju dete nije umrlo bez razloga i da neko snosi tu odgovornost, ne veselim se njegovom odlasku u zatvor - rekao je otac preminule devojčice.

Zbog nesavesnog lečenja trogodišnjakinje prvobitno je optuženo nekoliko lekara, ali na kraju, presuda se svela samo na anesteziologa Stanoja Glišića.

Za njenu smrt prvobitno su okrivljeni anesteziolog Stanoje Glišić, oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju, i suvlasnik "Perfekte" Dejan Milutinović.

Anja Grahovac
foto: printscreen YT

Svi oni su se teretili za teško delo protiv zdravlja ljudi, dok je serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević optužen za pomaganje. Suvlasnik "Perfekte" dr Milutinović se teretio da nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju, dok je serviser Vasiljević optužen da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti.

Prema optužnici, u toku operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa.Lekar Ilić i anesteziolog Glišić su se teretili da su pustili da dete bude tri sata u komi iako su znali da nemaju uslove da joj pomognu. Navodilo se i da dr Ilić nije reagovao sve dok nije bilo prekasno, kada je srce usporilo rad, a lice deteta promenilo boju.

U optužnici je stajalo da je Glišić, "da bi prikrio nesavesno postupanje i to da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto. Devojčica koja je bila u komi tri sata nakon vremena kada je trebalo da se probudi prevezena je sanitetskim kolima Instituta za majku i dete u tu bolnicu, gde je dve nedelje kasnije preminula.

Prvostepenom presudom Glišić je osuđen na tri godine, dok su ostali oslobođeni optužbi. Apelacioni sud je prihvatio deo presude kojom su lekari oslobođeni krivice, ali je i naložio ponovno suđenje. Mučan proces koji je trajao više od decenije nije dozvoljavao da rana roditelja zaraste.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track