ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU! Predsednik Vučić nastavio borbu za KiM: Usvojena Deklaracija o nestalima, Priština NEĆE DA FORMIRA ZSO
Foto: Kurir televizija

težak dijalog

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU! Predsednik Vučić nastavio borbu za KiM: Usvojena Deklaracija o nestalima, Priština NEĆE DA FORMIRA ZSO

Politika -

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavlja je danas u Briselu razgovorima u kojima su učestvovali predsednik Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije, Đozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Teme razgovora bile su nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Sastanak je završen nešto posle 21 sat.

21.26 - Obraćanje predsednika Vučića

"Veoma sam zabrinut, jer po ključnom pitanju - formiranja ZSO - jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. Meni je jasno. I to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljan Nacrt upravljačkog tima, način na koji su pokušali da unize dve žene koje su to radile na dobar i profesionalan način, do reakcije posle toga, da je to za njih neprihvatljivo jer se kosi sa ustavom, jer ne žele Republiku Srpsku... Iako u svim članovima Nacrta jasno se poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. Nema nijedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno", počeo je predsednik Vučić.

21.17 - Ovo je pismo kojom je Vučić zaštitio državu Srbiju

Pre usvajanja teksta Deklaracije o nestalim osobama u Briselu priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama.

"Izraz ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) nije strogo pravni izraz, već pre ističe okolnosti pod kojima je lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije po međunarodnom i nacionalnim pravima. Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenja izraza ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) kao ”prisilan nestanak” (“enforced disappearance”), koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom o zaštiti svih lica od prisilnog nestanka (2006). Lice može da bude ”prinudno nestalo” kao posledica radnji učinjenih od strane pojedinca, vojne, paravojne, političke ili druge grupe ili organizacije, u vezi sa sukobom", navodi se u pismu koje je predato uz Deklaraciju o nestalim osobama a koje je potpisao Vučić.

20.03 - Obraćanje Petra Petkovića: Zaštitili smo interese Srbije

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obratio se iz Brisela:

"Usvojen je tekst Deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove Deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu 'end fors disapirijens' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno".

19.51 - Vujičić: Doživele smo veliku neprijatnost

"Doživele smo jednu veliku neprijatnost. Kurti i Besljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao "Gdre ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije", tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, "to nije deo Srbije". Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Da predsednik nije ušao u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta", rekla je Danijela Vujičić nakon razgovora u Briselu.

19.18 - Borelj: Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đozep Borelj saopštio je su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima.

Borelj je, u saopštenju Spoljne službe EU, naglasio da su Vučić i Kurti, pod posredovanjem EU, potvrdili značaj rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstakli trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima“, podvukao je on.

18.40 - Usvojena Deklaracija o nestalima

Kako je saopšteno iz Evropske službe za spoljne poslove, prva tema na agendi bila je Deklaracija o nestalima koja je već usvojena. Uskoro bi tekst deklaracije trebalo da bude objavljen na sajtu spoljnopolitičke službe EU.

Kompletan tekst Deklaracije o nestalima pročitajte OVDE.

Brisel
foto: Kurir televizija

18.30 - Počeo sastanak

Sastanak predsednika Vučića sa Kurtijem, uz posredstvo Borelja i Lajčaka, počeo je nešto posle 18 sati.

18.15 - Borelj dočekao Vučića

Predsednika Vučića u zgradi EEAS dočekao je Đozep Borelj.

"Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega", napisano je Vučić na Instagramu pre početka sastanka.

Brisel
foto: Kurir televizija

Kurti sa Eskobarom

Kurti se, pre sastanka sa predsednikom Vučićem, sastao se sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Pozivajući se na izvore iz Kurtijevog kabineta, prištinska agencija Telegrafi prenela je da su Kurti i Eskobar razgovarali o temama današnjeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Brisel
foto: Kurir televizija

Delegacija Beograda stigla u zgradu EU

Delegacija Beograda, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, stigla je u zgradu EU u Briselu, gde će biti održana nova runda dijaloga na visokom nivou. Malo ranije u zgradu je stigla i delegacija Prištine na čelu sa premijerom lažne države Aljbinom Kurtijem. Na sastanku, koji je sazvao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj, trebalo bi da se razgovara o statutu ZSO i Deklaraciji o nestalim licima.

Brisel
foto: Kurir TV

"Pravo i pravda na našoj strani"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu uoči puta u Brisel:

"Već nekoliko dana, posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i priljavu i on i svi njegovi pomagači.Priključili su sve i Šaipa Kamberija do Azema Vlasija, svih analitičara, svih političara, prete Srbiji, govore o svojoj borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista već i protiv NATO agresora i baš kao što on reče prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se, zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija, nema predaje", poručio je predsednik.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja