ŠTA ĆE BITI SA ODELJENJEM GDE JE POČINJEN MASAKR? Strašne reči jednog učenika lede krv u žilama, advokat kaže: Neće biti gonjenja
Foto: Kurir TV, Petar Aleksić, Tamara Trajković/Espreso

kurir tv

ŠTA ĆE BITI SA ODELJENJEM GDE JE POČINJEN MASAKR? Strašne reči jednog učenika lede krv u žilama, advokat kaže: Neće biti gonjenja

Društvo -

Pucnjava u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno osmoro dece i jedan zaposleni, pokrenula je niz pitanja o krivičnoj odgovornosti maloletnika u Srbiji.

Dečak koji je pucao u vršnjake i radnika obezbeđenja „krivično nije odgovoran", pošto nema navršenih 14 godina što je starosna granica za snošenje krivične odgovornosti.

Vračar, knjiga žalosti, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Tamara Trajković/Espreso

Zakon je do sada bio jasan, ali roditeljska bol i trenutna slika društva iniciraju na mogućnost promene zakona. Postavlja se pitanje da li onaj koji je uskratio nekome pravo na život ima pravo da se nakon određenog perioda vrati u normalne životne tokove.

Danas je, da podsetimo, u OŠ Vladislav Ribnikar održana sednica Saveta roditelja, na kojoj će biti reči o najavljenom povratku dece na nastavu sutra.

A kao još jedna od preventivnih mera predloženo je i obavezno testiranje na narkotike za sve učenike od navršene 13. godine živote. Gosti Usijanja koji su analizirali novonastale predlog o izmeni zakona su Gordana Mišev, ekspert za bezbednost i Marko Anđelković Slijepčević - advokat.

Mišev je komentarisala sutrašnji polazak u osnovnu školu u kojoj se dogodio masakr.

- Ne možemo da znamo šta je tačno koje dete preživelo. Smatram da je to vrlo individualno. Imamo dečaka koji je skočio da zaštiti mlađu sestru, ali i devojčicu koja prisustvovala pucnjavi i otrčala da zaštiti mlađeg brata, ta deca sigurno nisu spremna za sutrašnji polazak. S druge strane, zahvaljujući razboritosti i pripravnosti nastavnika, većina dece je izvedena na miran način, tako da nisu imali suočavanje sa scenama krvi i stradanjem. Ta deca bi zaista trebalo od sutra da krenu u školu. Što se pre vrate u klupe, to će biti manje tenzije. Smatram da su svi razgovarali sa roditeljima, i ovu godinu bi bilo najbolje da završe opušteni, a ne u strahu - započela je Mišev, pa nastavila:

deca u školi, deca u klupama, učionica, polaganje ispita, pismeni zadatak, školska klupa, osnovna škola, srednja škola
foto: Shutterstock

- Za svako dete iz Ribnikara mora da se povede računa, a pogotovo u tom odeljenju, kao što je jedan dečak rekao 'gde da se vratim, kada nas pola nema'. Pitanje je kako će se sada to odeljenje formirati, da li će ostati sa 15 dece ili će ih pomešati i još gore napraviti. Ovde mora da radi ozbiljan tim psihologa.

Potom je Anđelković obrazložio šta pravno može da se dogodi sa dečakom, ali i kog slova u zakonu je ubica zaštićen.

- Maloletnici se dele na mlađe i starije. Trenutni raspon godina za mlađeg maloletnika je između 14 i 16. U pređašnjih sedam godina sam izbegavao da pričam o zakonu dece koji imaju manje od 14 godina, kako im ne bi nadolazile razne ideje. Baš zbog svega toga i pričam o tome da dečak ne snosi odgovornost, sada vidmo da je među mladima ustanovljena neka moda sa saznanjem da im sistem ne može ništa. Međutim to nije tačno - rekao je Anđelković, pa dodao:

01:07

POSTOJI ZAKON O ZAŠTITI LICA SA MENTALNIM SMETNJAMA Advokat oštećenih objasnio: Država je rekla da osobe ispod 14 nisu odgovorne

- Moja uloga će biti teška, ali neću biti branilac, već punomoćnik oštećenih. Danas me zvala moja stara klijentkinja i saznao sam da je njena ćerka upucana sa četiri metka, tako da sam angažovan za slučaj. Ima dva metka u jednoj ruci, jedan metak u drugoj i u stomaku. Dve nedelje pre masakra, tri devojčice su bile kod nje u stanu, a njih dve više nisu žive, a treća ima ranu u glavi i trenutno joj se bore za život. Ona ne zna šta se sada dešava i opet će morati da svari vest o njenim drugaricama.

Advokat se osvrnuo na posledice koje će dečak da snosi:

- Neće biti gonjenja. Dakle, biće ročišta, ali neće biti krivičnog postupka. Osumnjičeni će najverovatnije biti zadržan na psihijatriji i to po medicinskim propisima, a ne krivičnim. Postoji zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Policija će morati i da zaštiti roditelje počinioca, odnosno oni su već sada pod stalnom policijskom zaštitom.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track