UČENICI IZ OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" SE VRAĆAJU U KLUPE Ovo je 7 predloga i zahteva predstavnika odeljenja u kom se desila tragedija
Foto: Petar Aleksić

UČENICI IZ OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" SE VRAĆAJU U KLUPE Ovo je 7 predloga i zahteva predstavnika odeljenja u kom se desila tragedija

Društvo -

Tačno nedelju dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", planirano je da se učenici vrate u klupe.

Iz Saveta roditelja saznajemo da deca koja žele da idu u školu, idu, ali i da ima dosta njih koji neće. Prema tome nema, fiksnog modela kako će se vraćati u školu, a kako su nam rekli, po odeljenjima će se dogovarati kako će i da li će uopšte pohađati nastavu.

Roditelji pojedinih učenika ove škole nisu bili saglasni sa odlukom o povratku u školske klupe sutra, ali kako je i ranije najavljeno, đaci ove škole od srede se vraćaju na nastavu po ciklusima.

- Danas će u školi rad biti organizovan tako sto će onaj ko želi i može doći danas u školu, sa njima će se danas provesti maksimalno sat i po vremena. Mogu i roditelji da dođu, a učitelji će proceniti da li će ući u učionice ili će ostati u dvorištu. Stariji đaci doći će u 12 jedna grupa i u 14 druga, i isto se neće mnogo zadržavati, samo onoliko da krenemo sa prilagođavanjem. Bitno je da se oni što pre vrate drugarima, nastavnicima… Mislim da većini dece sad već mi prenosimo strah - rekao je Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar."

Vračar, Igor Đorđević
foto: Petar Aleksić

On je pročitao sedam zahteva i predloga predstavnika odeljenja 7-2:

1. Zahtevamo rekonstrukciju događaja i objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istaga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Tražimo dase roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Podsetimo, i narednih dana roditeljima, nastavnicima, đacima na raspolaganju je pomoć i podrška psihologa i psihijatara.

Komemoracija ubijenima u školi na Vračaru biće održana sutra u Skupštini Grada Beograda. Iz Saveta navode da žele da komemoracija protekne u užem krugu ljudi, uz prisustvo dece, roditelja i nastavnika.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, ujedno i član saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" rekao je da se učionica u kojoj se prošle nedelje desio masakr nikada više neće koristiti. To je učionica u kojoj je ubijeno petoro dece odeljenja 7/2 i ranjeno šestoro đaka i nastavnica.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja