"DECA TREBA DA SAZRU KAKO BI BILA SVESNA POSLEDICA" Stručnjaci nemaju dilemu: Uništena je osnovna ćelija društva (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Petar Aleksić

kurir tv

"DECA TREBA DA SAZRU KAKO BI BILA SVESNA POSLEDICA" Stručnjaci nemaju dilemu: Uništena je osnovna ćelija društva (VIDEO)

Društvo -

Posle tragičnih događaja na Vračaru, gde je 13-godišnji učenik ubio devetoro đaka i čuvara škole, usledila je čitava serija manjih i većih incidenata u kojima su po pravilu, u školi ili van nje, učestvovali mahom osnovci.

Bilo da su potezali noževe, pretili lažnim pištoljima, pravili "spiskove za odstrel" po društvenim mrežama.

Nedavno je 13-godišnji dečak u selu Radojevu kod Nove Crnje ranio ženu i njenog sina sekirom.

Vračar, knjiga žalosti, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Tamara Trajković/Espreso

13-godišnja devojčica je ranila vršnjakinju nožem u školskom toaletu. Mogu li se velike tragedije posmatrati kao "okidač" za osobe koje imaju problematičnu ličnost ili su u problematičnoj situaciji?

Tu temu su obrazložili gosti jutarnjeg programa Kurir televizije Saša Borojević, marketinški stručnjak i Leo Ivanišević, psiholog razgovaram sa gostima Redakcije.

Ivanišević je prvo objasnio zbog čega ubice nemaju svest o posledicama koje nanose.

- Zavisi o kojoj grupi pričamo, ako su to deca onda ona nemaju dovoljno razvijen frontalni kortekst koji i služi da se projektuje budućnost i procenjivanje posledica. Sa te strane, deca treba da sazre kako bi bile svesna posledica. Ako pričamo o nekim ekstremnijim slučajevima kao što su psihopatija, antisocijalni poremećaj, tu i kod odraslih postoji problem da ne razmišljaju o posledicama i što je najgore ne plaše ih se - započeo je Ivanišević, pa nastavio:

- Ako pričamo o masovnim pucnjavama nije isto kao i izolovani napadi. Dakle, masovne pucnjave su ujedno i pokušaj samoubistva. Dosta njih pogine tokom pucnjave, recimo od policije. Iz toga vidimo da njih zapravo nije briga, u tom trenutku ih nije briga za posledice.

01:07

DECA TREBA DA SAZRE KAKO BI BILE SVESNA POSLEDICA Stručnjaci nemaju dilemu: Uništena je osnovna ćelija društva

Borojević je potom pričao o uticaju društvenih mreža na decu:

- Dodao bih da sam osnivač četiri škole, imam 30 godina rada sa decom različitih nivoa obrazovanja i uzrasta. Poslednjih 20 godina pratio sam postepeno urušavanje kompletnog korpusa dečije empatije i odnosa. Uništena je jedna osnovna ćeija, a to je porodica. Četvrtog maja smo doživeli da virtuelni svet postaje onaj pravi. Mi smo svi ubijeni virtuelno, a deca su ubijena realno. Društvene mreže su samo jedan segment onoga što sam se dešava.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja