KAD SAM DOBILA RAK DOJKE BILA SAM BESNA NA SVE! A onda sam odlučila da se borim! DANAS JEDEM SAMO SIROVU HRANU, ovo je moj moto
Violeta Stanojević, Foto: Jelena Branković

ispovest violete stanojević

KAD SAM DOBILA RAK DOJKE BILA SAM BESNA NA SVE! A onda sam odlučila da se borim! DANAS JEDEM SAMO SIROVU HRANU, ovo je moj moto

Društvo -

- Kada su mi lekari pre nešto više od šest godina saopštili da imam rak, bila sam besna. Svi su mi za sve bili krivi, ljutila sam se na sve. A onda sam shvatila da to moram da prihvatim, da se borim. Uhvatila sam se u koštac sa svojim naprijateljem, odlučena da ga pobedim. Danas živim drugačije, sa onom mantrom da je "juče bilo juče, a da je danas - danas".

Ovako za Kurir priča Violeta Stanojević (50) iz Beograda, po struci pravnica, a sada žena koja je na edukaciji za psihoterapeuta i žena koje je imala karcinom dojke. Imala je 44 godine kada joj je saznala da mora da se bori sa teškom bolešću.

- Saznanje mi je teško palo. I meni, a i mojoj okolini. Ali nekako sam oduvek bila jaka, borac. Teško mi je bilo da kažem to sinu, imao je tada samo 17 godina. Majci je bilo teško da prihvati. Svima, pa i meni. Nije bilo lako. Ali sam shvatila jedno - nisam kriva za to što sam dobila karcinom, i imam motiv da se borim. Sela sam i sebi rekla "ostvarena si, imaš dete, muža već 30 godina, ljude koji te vole. Pobedićeš". I tako sam krenula - priča ona. Kaže, proces lečenja nije bio lak.

- Kod mene je rađena mastektomija desne dojke, njeno potpuno odstranjivanje, kao i desnog masnog jastučeta desnog,a pre toga sam imala sve hemioterapije. Dakle, hemioterapije, hirurgija, još nekoliko operacija i ukupno 25 zračnih terapija. Sve sam to radila nekako u hodu, refleksno, i sa mnogo pozitive. Na hemioterapije sam išla potpuno opuštena, sa flašicom vode i slušalicama, telefonom napunjenim omiljenom muzikom... - seća se ona. Potom je dobila lek "noladex" koji se pije pet godina, i od njega je dobila 45 kilograma.

- Od leka imala gojenje, naduvenost, ali mi to nije bilo toliko bitno koliko mi je bilo važno da očuvam zdravlje. Relaps je ipak došao kada sam prestala da pijem lek, pronađeno mi je nekoliko limfnih čvorova koji imaju tumorozna tkiva. To se trenutno ne dira, na terapiji sam, ali i drugačijoj ishrani i suplementima - priča naša sagovornica. Kaže, za tri meseca sada ima 20 kilograma manje jer je na presnoj hrani.

- Bolest je odlučila da se vrati i uprkos svim pregledima, skenerima, magnetnim rezonancama. Karcinom dojke je postao hronična bolest, ali medicina napreduje. Ishrana je u tome, pored toga što svi treba da slušamo lekare, veoma bitna. Jedem samo svežu hranu, ništa obareno, ništa obrađeno. Samo sirovo voće i povrće, orašaste plodove, bobičaste plodove. Pijem suplemente, na biljoj bazi. Borim se, i uživam u svakom novom danu.

- Nema veze ako je osvanuo tmuran dan, svaki dan je lep dan, jer je taj jedan i više se nikada neće ponoviti.

Rak dojke je najučestalije maligno oboljenje kod žena u Srbiji.

Svake godine broj novoobolelih žena se progresivno povećava, a smrtnost od ove opake bolesti nažalost se ne smanjuje. Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod 4.500 žena i predstavlja vodeċi uzrok smrti u poređenju sa drugim malignim bolestima koje pogađaju žene.

U našoj zemlji rak dojke se u odmaklom stadijumu bolesti otkriva kod veċeg procenta žena u poređenju sa razvijenim zemljama.

Iako incidenca karcinoma dojke raste sa životnim dobom (50 odsto žena sa rakom dojke bolest otkriva u životnom dobu od 60 i više godina), dva odsto svih žena koje obolevaju od karcinoma dojke mlađe su od 35 godina, a pet odsto mlađe od 40 godina.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track