MALINARI STREPE ZA OVU SEZONU! Ako posle kiša dođe do ove pojave, maline mogu da se posuše
Maline / Ilustracija, Foto: RINA

Sezona pod znakom pitanja

MALINARI STREPE ZA OVU SEZONU! Ako posle kiša dođe do ove pojave, maline mogu da se posuše

Društvo -

Mesec dana pre početka sezone berbe malinari su na mukama! Ovog proleća sve ih brine: da li maline mogu da pobede prirodu i nestabilne vremenske prilike ili priroda može da pomogne poljoprivrednicima da zarade.

Dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku rekao je za RTS da se neizvesnost uvukla među malinare.

- Trenutna situacija u našim malinjacima je prilično šarenolika. Proizvođači su već pripremili zasade i s neizvesnošću očekuju sezonu. Ako naglo dođe do visokih temperatura, može da se desi da dođe do masovnog sušenja, što je inače specifičnost kada imamo dug vlažni period i onda dođe suša.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da su ipak male šanse da će se ovakav epilog desiti.

Ivan Ristić
Ivan Ristić foto: Kurir TV

- U narednih mesec dana imaćemo dosta promenljivo vreme - imaćemo česte padavine krajem ovog i početkom sledećeg meseca. Imaćemo po nekoliko kišnih dana, po nekoliko sušnih, i oni će se smenjivati. Temperature će ići iznad 20 stepeni, tek krajem juna ići će preko 30 stepeni.

Prema prognozama stručnjaka, otkupna cena maline ove godine biće 300 dinara za kilogram u njenoj sezoni. Hladnjačari su već ranije najavili da će otkupna cena biti mnogo niža od prošlogodišnje, koja je išla oko 500-600 dinara. Ukazivali su na probleme koje oni imaju s malinarima od prošle sezone, mnogi nisu isplatili prošlogodišnji rod, zbog čega i ova godina može da bude teška.

Dolazak sveže maline poklopiće se i sa starim zalihama "crvenog zlata", koje stoji u hladnjačama zbog problema sa isplatama. Ipak, malina već ima na pijacama, a cena je basnoslovna, kaže za Kurir agroekonomista Milan Prostran.

- Pre nekoliko dana sam na jednoj beogradskoj pijaci video sveže maline koje koštaju 2.000 dinara za kilogram. Moguće je da su iz plastenika, nisam pitao. Iznenadio sam se jer još nije vreme za prvi rod, a sve kasni zbog hladnog proleća i kiša. U vreme kad je trebalo da pčele oprašuju, bilo je loše vreme, kasni se nekoliko nedelja - kaže Prostran.

Pijačni barometar Jagode padaju, trešnje su na 500

Na pijacama su se nedavno pojavile jagode, koje su isprva imale visoku cenu, ali ona već sada pada i pašće uskoro za duplo spram prošlonedeljnih cena, kaže za Kurir Milan Prostran. - Jagodama je već počela da pada cena. Sada su 250 dinara za kilogram, ta cena bi mogla da ide još niže iduće nedelje. Trešnje, koja su tek stigle, koštaju 500 dinara za kilogram. Uskoro stižu višnje, pa potom kajsije, pa onda maline, koje bi trebalo da budu jeftinije nego lane.

Malinari iz okoline Brusa, kako su pisali našoj redakciji, takođe strepe zbog roda ove godine, kažu da rod već kasni tri nedelje.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

00:50

Jako olujno nevreme obralo maline u selima u okolini Arilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja