"MORALNA ODGOVORNOST JE NA NOSIOCIMA OVOG SISTEMA" Andonovski: Postavljamo nestručne ljude da se sad bave decom (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija

OŠ "vladislav ribnikar"

"MORALNA ODGOVORNOST JE NA NOSIOCIMA OVOG SISTEMA" Andonovski: Postavljamo nestručne ljude da se sad bave decom (VIDEO)

Društvo -

Ministarstvo prosvete je saopštilo da učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ne moraju prisustvovati nastavi ako nisu spremni za to, nakon masakra koji se dogodio u školi 3. maja. Prosvetna inspekcija je proverila navode i pritužbe roditelja, a direktorka škole, Snežana Knežević, može biti smenjena, prema informacijama koje je Kurir dobio.

Na osnovu odluke pedagoškog kolegijuma škole, Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Savetom roditelja Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar i Radnom grupom za unapređenje mentalnog zdravlja i sigurnosti mladih preporučilo organizaciju obrazovno-vaspitnog rada i vannastavnih aktivnosti do kraja školske godine za sve učenike te škole u Beogradu.

Preporuke Ministarstva prosvete su sledeće:

  • Deci koja ne žele da pohađaju nastavu i kojima je potrebna podrška, omogućena je pomoć stručnih lica.
  • Nastava i druge oblike podrške procesu učenja održavaju se samo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim.
  • Roditelji imaju mogućnost da u svakom trenutku promene odluku u skladu s trenutnim osećanjima svog deteta.
  • Ministarstvo prosvete priprema predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike osmog razreda OŠ Vladislav Ribnikar, koji će biti predstavljen roditeljima.

Nataša Andonovski, specijalni pedagog, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je iznela svoje mišljenje o zahtevu roditelja za suspenzijom direktorke škole i pedagoga i psihologa do okončanja istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti.

- Ne razumem zbog čega treba da se suspenduju direktor, psiholog i pedagog. Koji je osnov? Ne vidim kako bi oni imali odgovornost za ovaj incident. Dakle, svi koji su došli na neki način u kontakt sa detetom snose neki vid odgovornosti što nešto nisu primetili. Ajde, psiholog i pedagog su stručni. Ali ne vidim kako je direktorka stručna da nešto prepozna kada najmanje i viđa decu - rekla je Andonovski.

Nataša Andonovski
foto: Kurir Televizija

Ona smatra da svi moraju osećati moralnu odgovornost, posebno nosioci sistema obrazovanja, jer je problem u samom sistemu, ali i u drugim sferama društva.

- Moralnu odgovornost moraju da osećaju svi na jedan način. A pre svega moralnu odgovornost moraju da snose oni koji su nosioci ovog sistema. Problem je u sistemu obrazovanja, ali i u drugim sistemima. Sada tu odgovornost treba da snose oni koji su ga krojili - rekla je Andonovski i dodala:

- Mi sada srljamo dalje, nismo stali. Imamo interesantnu situaciju. Vlada je postavila tim koji će se baviti vršnjačkim nasiljem na čijem je čelu naša premijerka, Igor Jurić sa svom udruženjem i gospođa Tatjana Macura sa timom "mame su zakon". Baš me zanima kako su ti ljudi kvalifikovani da se bave vršnjačkim nasiljem. Ko je Tatjana Macura? Političar i ekonomista, a ni ne zna se koju je to Ekonomsku školu završila. Igor Jurić, trgovac, bolje da ne pričamo dalje. Hajde da se zapitamo koliko smo mi u stanju da prelazimo sve granice i postavljamo stalno neke ljude koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa onim što se rešava. Ne možemo nekoga ko je doživeo ličnu tragediju da kvalifikuje da bude stručnjak.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track