AUTENTIČAN OBIČAJ: Tradicionalno presvlačenje moštiju Sv. Zosima Tumanskog u nedelju u manastiru Tumane
Foto: Manastir Tumane

Sveta liturgija u 8.30

AUTENTIČAN OBIČAJ: Tradicionalno presvlačenje moštiju Sv. Zosima Tumanskog u nedelju u manastiru Tumane

Društvo -

Tradicionalno presvlačenje moštiju Sv. Zosima Tumanskog održaće se u nedelju, 28. maja 2023. godine u manastiru Tumane. Sveta liturgija će otpočeti u 8.30 časova. Nakon prevlačenja moštiju prisutnim vernicima na blagoslov će biti podeljeni delići stare odeće, a potom će u litiji mošti biti prenete u Svetiteljevu isposnicu, gde će u 12 časova biti odslužen akatist.

Sveti Zosim Tumanski
Sveti Zosim Tumanskifoto: Manastir Tumane

U manastirskoj crkvi posetioci će moći da se poklone i netruležnim moštima Sv. Jakova, moštima Sv. Nektarija Eginskog, kao i ruskoj čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice „Kurskaja Tumanska“.

Presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog
Presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskogfoto: Manastir Tumane

- Presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog Čudotvorca autentičan je običaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji se po uzoru na mnoge slične događaje u pomesnim crkvama vrši jednom u godinu dana, u našem slučaju u nedelji iza Spasovdana.Toga dana svete mošti se iznose iz ćivota, presvalače u novo odejanije i delovi starog odejanija se dele vernom narodu na blagoslov, a mošti se nose u Svetiteljevu isposnicu gde bivaju čitavog dana dostupne, otvorene za celivanje vernom narodu. Ljudi iz regiona i sveta dolaze toga dana u Tumane da se poklone svetim čudotvorcima -rekao je iguman manastira Tumane Dimitrije Plećević.

Manastir Tumane, Sveti Zosim Tumanski
foto: Manastir Tumane

Manastir Tumane nalazi se na 120 kilometara od Beograda i 9 kilometara od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke. Već šest vekova neprekidno, narod, budući svedok velike moći čudotvornih moštiju Sv. Zosima, sa verom pohodi njegovu svetinju, moleći i dobijajući isceljenje u svojim duševnim i telesnim nevoljama i stradanjima. Prenoseći generacijama svedočanstva o mnogobrojnim čudima svetog pustinjaka Zosima, vernici su manastir Tumane, sa pravom svrstali u jednu od najvećih svetinja u Srbiji. Želeći da na upečetljiv način posvedoče o tumanskom duhovnom i čudotvornom značaju, narod je ovu svetinju uporedio sa mnogo poštovanim manastirom Ostrogom, nazvavši je Đerdapski Ostrog.

Mošti svetog Zosima Tumanskog
Mošti svetog Zosima Tumanskogfoto: Manastir Tumane

Došavši sa mnogim Sinaitima sa Istoka u zemlju Lazarevu u 14. veku, Prepodobni Zosim (najverovatnije učenik Prepodobnog Grigorija Gornjačkog) nastanio se u gustim šumama nedaleko od Dunava, tražeći sebi mesto molitvenog mira. Upravo tu, u spokoju prirodnih lepota, poput drevnih podvižnika, proveo je svoje zemaljske dane, skrivajući se u srcu svome, radi neprestanog vapaja Bogu.

Manastir Tumane, Tumane
foto: Shutterstock

Dolaskom rusko-srpskog monaškog bratstva iz Miljkovog manastira u Tuman 1936. godine, Zosimova sveta obitelj u svakom smislu je oživela i uznapredovala. Tada je sa blagoslovom nadležnog Episkopa braničevskog dr Venijamina izvršeno obretenje moštiju svetitelja. Ono se desilo 21. avgusta 1936. godine. Bratstvo manastira, na čelu sa igumanom Lukom,izvadilo je svete mošti iz grobnice u kojoj su počivale vekovima u priprati manastirske crkve. Budući umivene u vodi i vinu, po drevnom hrišćanskom običaju, obučene su i položene u kivot. Ovim sveštenim događajem, tumanska sveta obitelj postala je obogaćena svetim i celebnim moštima starca Zosima, uz čudotvornu ikonu Majke Božije, koju su nakon Oktobarske revolucije, ruski monasi emigranti sa sobom doneli i ostavili u Srbiji. Prepodobni Zosim Tumanski Čudotvorac kanonizovan je 1962. godine i proslavlja se na dan obretenja moštiju 21. avgusta.

Kao i u drevna vremena, i u naše doba, manastiru Tumanu i njegovom svetitelju hodočaste mnogobrojne blagočestive duše, ištući zastupništvo pred Bogom i isceljenje od svojih bolesti i patnji. Među mnogobrojnim svedočanstvima, upisanim u letopis manastira iz novog vremena, posebno je potrebno izdvojiti da je Prepodobni Zosim darom Duha Svetoga iscelio mnoge ljude od najtežih bolesti karcinoma i leukemije, mnoge je u ratovima sačuvao, čudesno im se javivši usred borbe, kao i da je i mnoge bezdetne roditelje obradovao decom.

Pripredila: Lj.Stanišić, manastir Tumane

Bonus video:

01:09

LEGENDE KOJE SU VEZANE ZA ŠID! Manastir Privina Glava je ovako dobio ime? Kurir TV u obilasku najvećih misterija Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track