SKANDAL ISPRED OŠ "JELENA ĆETKOVIĆ": Vozač došao pijan da vozi decu na ekskurziju! Đaci dva i po sata čekali polazak (FOTO)
Morali da čekaju Učenici OŠ „Jelena Ćetković“, Foto: Privatna Arhiva

strašno

SKANDAL ISPRED OŠ "JELENA ĆETKOVIĆ": Vozač došao pijan da vozi decu na ekskurziju! Đaci dva i po sata čekali polazak (FOTO)

Društvo -

Učenici osmog razreda OŠ "Jelena Ćetković" iz Beograda krenuli su juče ujutru na matursku ekskurziju sa dva i po sata zakašnjenja jer jedan vozač agencije "Trans jug" nije imao lekarsko uverenje, dok je drugi zamenski vozač došao da vozi decu pijan, saznaje Kurir!

- U nedelju u osam sati trebalo je da đaci krenu na dvodnevnu matursku ekskurziju u Sombor i na Palić. Putovanje smo platili oko 15.000 dinara. S decom su došli i roditelji da ih isprate, ali nismo očekivali da će izbiti ovakav skandal. Pošto su išla dva autobusa, jedan od vozača nije imao lekarsko uverenje, tako da mu policija nije dozvolila da vozi. Agencija je pozvala drugog vozača, koji je došao pijan! - ispričala nam je jedna majka:

- Svi smo bili uznemireni. Direktorka škole je isto bila zabrinuta, pa je čak i predložila da se ekskurzija odloži, ali deca nisu bila saglasna. Toliko su se danima radovala putovanju. Zahvaljući policiji, pijani vozač nije seo za volan. U protivnom, ko zna kakva je nesreća mogla da se desi.

Ona kaže da je čula da je taj čovek imao slobodan dan i da je pozvan kao zamena.

- Niko mu ne brani da pije, ali kada su ga pozvali, morao je da kaže šefovima da je pio i da pozovu nekog kolegu, a ne da svesno dođe takav da vozi decu! Na kraju je došao treći vozač, koji je imao i lekarsko i bio je trezan, i umesto u osam sati, deca su krenula oko 10.30. Iz agencije se neka žena izvinila roditeljima i deci.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za Kurir da je država zauzela stav da deca moraju da imaju posebnu zaštitu u saobraćaju, i kao pešaci i u organizovanom prevozu.

Damir Okanović
foto: Kurir televizija

- Zato su uslovi dodatno pooštreni u odnosu na ostale vidove javnog prevoza. Ovaj slučaj potvrđuje potrebu postojanja dodatne kontrole koja se sprovodi uz pomoć policije, ali, nažalost, u našoj zemlji postoji nemali broj prevoznika koji nesavesno obavljaju prevoz dece. Tako u praksi neretko imamo slučajeve gde se prevoz dece započne jednim autobusom, a nakon prve pauze nastavi drugim koji ne ispunjava sve uslove.

Dodaje i da deca, na primer, uđu u autobus, recimo, star osam godina i koji je tehnički ispravan, a na prvoj benzinskoj pumpi stane pod izgovorom vozača da se pojavio kvar.

- Tada dolazi zamenski autobus star 20 godina, koji nema potvrdu o tehničkoj ispravnosti i nema, na primer, sigurnosne pojaseve. Prevoznici to rade jer su škole pooštrile tenderske uslove i sada zahtevaju određenu starost vozila. Svi uslovi moraju biti ispoštovani, ne sme biti propusta jer deca moraju biti bezbedna i da se bezbedno prevezu - naglašava Okanović.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, oštro osuđuje postupak vozača koji je došao da pijan prevozi decu.

Milorad Antić
foto: Kurir tv

- Kroz ovaj slučaj vidimo pad moralnih vrednosti u našoj zemlji, odakle vozaču hrabrosti da dođe u alkoholisanom stanju da vozi đake, da li mu je palo na pamet šta sve može da se desi, da zaspi za volanom, da se prevrne. Toliko strašnih stvari da ne možemo ni da zamislimo, a roditelji su sve to uredno platili - naglasio je Antić za naš list i apelovao da se ovakvi postupci oštro kažnjavaju novčanim kaznama ili kaznom zatvora kako se ne bi ponavljali.

Juče smo više puta pozvali „Trans jug“ na fiksne i mobilne brojeve telefona objavljene na njihovom sajtu i uputili smo pitanja na mejl, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore. Takođe, pisali smo i Ministarstvu prosvete i direktorki škole, ali nismo dobili odgovore.

PRAVILNIK JASAN

Šta organizator prevoza mora da ispuni pre putovanja

Prema Pravilniku o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece „organizator prevoza najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obaveštava nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja“:

- Policijski službenik vrši kontrolu ispunjenosti uslova iz čl. 3-7 ovog pravilnika i alkotestiranje vozača neposredno pre otpočinjanja organizovanog prevoza dece. Ako policijski službenik posumnja na tehničku ispravnost autobusa, autobus se upućuje na kontrolni tehnički pregled, u skladu s propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ako policijski službenik, prilikom vršenja kontrole iz stava 2 ovog člana utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

ALEKSANDAR SENIČIĆ

Roditelji da se žale inspekciji

Aleksandar Seničić
foto: Kurir TV

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, ocenio je da su ovo greške pre svega turističke agencije.

- Agencija je dužna da proveri da li vozač ima sva neophodna dokumenta pre polaska na put, u ovom slučaju je ta provera očigledno izostala. Roditelji o tome uopšte ne treba da razmišljaju, oni su usluge agencije platili. To što je došao pijani vozač je još veća greška i zato roditelji imaju prava da se žale turističkoj i prosvetnoj inspekciji.

OVO MORA DA ISPUNJAVA VOZAČ KOJI PREVOZI DECU

  • da je psihofizički sposoban da bezbedno upravlja vozilom
  • da poseduje i nosi sa sobom foto-kopiju lekarskog uverenja o sposobnosti koje nije starije od godinu dana
  • da najmanje tri godine poseduje važeću vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije
  • da poseduje dokaze o aktivnosti vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana, kao i da je pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz koristio dnevni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje 11 časova
  • da poseduje odgovarajuću kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača
  • da ima važeći ugovor o radu, odnosno drugi ugovor u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, odnosno po osnovu rada ili overenu foto-kopiju tih ugovora

* Član 6 Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece

Kurir.rs/ A. K.

Štampano izdanje 29.05.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS POKLON U KURIRU! UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA ČEKA VAS VIŠENAMENSKA ČETKICA ZA PREMAZIVANJE

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju višenamensku četku.

Višenamensku četku možete koristiti kod kuće za razne namene.

Ukoliko vam nedostaje četkica za premazivanje testa prilikom pripreme za pečenje, onda je ovo pravi proizvod za vas.

Ukoliko vam pak nedostaje četka za farbanje malih površina na zidu, na komadu nameštaja, naša četka je dobro rešenje i za to.

Kada farbate kosu, možete pomoću ove višenamenske četke.

Na vama je da odlučite za šta vam najviše odgovara ovaj proizvod, koji ćete dobiti kao poklon uz dnevno izdanje novina Kurir već u ponedeljak, 29.maja.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track