SRBIJI PRETI POTOP! Pojedini gradovi uveliko na udaru nepogoda: Pljusak samo što nije stigao u Beograd, evo gde je NAJKRITIČNIJE
Foto: Fonet

jači pljuskovi sa grmljavinom

SRBIJI PRETI POTOP! Pojedini gradovi uveliko na udaru nepogoda: Pljusak samo što nije stigao u Beograd, evo gde je NAJKRITIČNIJE

Društvo -

Kako odmiče dan, atmosfera nad Srbijom sve je nestabilnija.

U toku poslepodneva nad zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije došlo je do jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

U ovom času snažan grmljavinski sistem sa zapada Srbije premešta se u jugozapadnoj visinskoj struji i do kraja dana premeštaće se preko Kolubarskog okruga i Podrinja, a potom će zahvatiti Šumadiju, naročito severne i centralne predele, ali i šire područje Beograda, Podunavskog okruga, Mačvu, naročito područje Šapca, potom i Srem.

kiša, pljuskovi, promenljivo vreme
foto: Petar Aleksić

Na području Beograda pljuskovi sa grmljavinom očekuju se oko i nakon 18 časova, a na pravom udaru naći će se više Zemun i Novi Beograd, dok bi drugi sistem iz Kolubarskog okruga doneo pljuskove sa grmljavinom većem delu grada.

Jedan grmljavinski sistem trenutno se sa područja Kopaonika i Goča premešta preko Rasinskog okruga prema širem području Trstenika, a naročito će pogoditi šire područje Kruševca.

U svim ovim predelima očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, a lokalno se očekuju i veoma obilni pljuskovi, ponegde i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Trenutne grmljavinske nestabilnosti samo su uvod u ono što nas očekuje u nastavku ove sedmice.

kiša, pljuskovi, promenljivo vreme
foto: Petar Aleksić

U toku ove sedmice širom Srbije moglo bi da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnsot od manjih poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količune atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, ove sedmice preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

kiša, pljuskovi, promenljivo vreme
foto: Petar Aleksić

Inače, temperature ovog poslepodneva u Srbiji dostižu i 27°C, što su prosečne vrednosti za početak juna, a u Beogradu je 26°C.

S obzirom na to da je povećana relativna vlažnost vazduha, veoma je sparno i neugodno.

U košavskom području, odnosno u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Vojvodini i u Braničevskom okrugu dana s duva pojačan jugoistočji vetar, dok je košava na jugu Banata i jaka, a slična situacija očekuje se i narednih dana.

Prema trenutnim prognozama, ove sedmice ne očekuje se stabilizacija vremena.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track