"ŽRTVE SE VRAĆAJU NASILNICIMA ZBOG OSEĆAJA KRIVICE!?" Milovanović: Trpe strah, pritisak i osećaj da nisu dobre majke
Foto: Kurir televizia

KURIR TV

"ŽRTVE SE VRAĆAJU NASILNICIMA ZBOG OSEĆAJA KRIVICE!?" Milovanović: Trpe strah, pritisak i osećaj da nisu dobre majke

Društvo -

Od sve glasnijih apela za pomoć i hrabrenja da se prijavi nasilje, u javnosti je stvorena kakofonija. Žrtve dobijaju trenutnu sigurnost i neizvesnost šta kada nasilnik ponovo bude na slobodi ? Pored zabrane prilaska, privremenih mera i drugih kazni, kada izađu iz pritvora ponovo prete, maltretiraju žene i decu i najgore - ubiju ih.

centralni
foto: Kurir televizia

- Verovatno kod nas nasilnici ne shvataju ozbiljno reč sudije ili suda, ja mislim da institucije moraju da ojačaju svoj uticaj na ljude i poverenje da vrate žrtvama nasilja. Šta to znači? Da kada ja kažem da ću pozvati policiju da se taj nasilnik i uplaši - rekla je Hajrija Ramadani iz udruženje žrtava HAJR. Ne samo da nema straha, nasilnici često budu suroviji, zato je kažu u Centru za žrtve “Dar” i kada privremena mera istekne neophodno intezivno pratiti i procenjivati ponašanje prestupnika. Svaki susret sa decom ako ih ima mora biti u strogo kontrolisanim uslovima i nikako u prisustvu majke ako je ona bila žrtva nasilja.

centralni
foto: Kurir televizia

- Deca ne treba da budu u Centru za socijalni rad nego da to bude u policiji ili mestima gde se dete oseća bezbedno. Zašto se žrtve vraćaju nasilniku? Ne zato što nemaju posao i zato što su neobrozovane, već zbog pritiska koji se vrši na njih, zbog straha od nasilnika i osećaja da nisu dobre majke - kaže Marija Milanović Centar za žrtve “Dar”. Zakon je jasan, kazne stroge, međutim pravnici kažu u najvećem broju slučajeva zakazala je preventiva. Ističu i to, da se svaki pokušaj nasilja mora prijaviti u suprotnom, bez dokaza sud je nemoćan.

centralni
foto: Kurir televizia

- Ako je tačan podatak da je nasilja prethodno bilo, a da ne postoje evidencije, onda se postavlja pitanje zašto je to tako? Imamo Krivični zakon koji je dobar i ukoliko bi se primenjivao u punim kapacitetima verovatno ne bi dolazilo do takvih ishoda. Kažem, ključna je preventiva - tvrdi Mara Janjić, advokat. Da može i mora drugačije primer je Holandija, kada se desi nasilje osim kazne nasilnik je u obavezi da snosi sve neophodne troškove života i sudskog postupka.

02:46

ŽRTVE SE VRAĆAJU NASILNICIMA ZBOG OSEĆAJA KRIVICE!? Milovanović: Trpe strah, pritisak i osećaj da nisu dobre majke

- Žrtva nasilja se skloni na sigurno mesto, a nasilnik se ne sklanja već je u obavezi da radi i plaća sve troškove koje će imati u narednih pet godina - rekla je Ramadani. Kraći sudski postupak koji bi se okončao za šest meseci, kazna zatvora za svako kršenje privremene mere, obavezno psihijatrijsko lečenje nasilnika, neke su od predloženih mera koje bi trebalo da daju rezultate, kažu naše sagovornice i upozoravaju, da ukoliko se one ne primene u praksi teško da će se nasilje u porodici umanjiti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track