Dulić namestio milione tajkunu iz Slovenije
Foto: Marina Lopicic

Afera „optički kablovi“

Dulić namestio milione tajkunu iz Slovenije

Društvo -
Srpska i slovenačka policija ispituju Olivera Dulića jer je slovenačkoj firmi "Nuba invest" bez tendera dao postavljanje optičkog kabla

BEOGRAD - Opet na meti policije!Služba za borbu protiv organizovanog kriminala - SBPOK - završila je istragu protiv bivšeg ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića zbog sumnje da je bez ikakvog tendera slovenačkoj firmi „Nuba invest“ omogućio da dobije posao postavljanja optičkih kablova, saznaje Kurir!

Dulića, međutim, u vezi sa „Nuba investom“, koji je u vlasništvu kontroverznog biznismena, kako saznajemo, ne češlja samo domaća služba, već i slovenačko tužilaštvo.

Oni sumnjaju da je „Nuba invest“ ugovor potpisala nezakonito i tako dobila dozvolu za izgradnju optičkih kablova širom Srbije.Naime, ta slovenačka firma je 2009. godine kao novoosnovana firma koja se nikad nije bavila telekomunikacijama posao dobila bez tendera i bez licence Ratela. Iako je reč o poslu koji se meri u desetinama miliona evra, posao dobija preduzeće, tada, sa jednim zaposlenim i sa osnivačkim ulogom od 3.000 evra, dok su svi veliki operateri izvisili!- Kolege iz Slovenije pozvale su nas da nas obaveste da je neophodno da saslušaju Dulića.

Pitali su nas da li postoji mogućnost da razgovor sa njim bude obavljen u Srbiji i kako bi to moglo da se uradi - kaže sagovornik Kurira iz istrage i dodaje da samo čekaju da im Slovenci dostave dokumentaciju.Naš izvor navodi da se proveravaju informacije da li Dulić ima i neki vlasnički odnos sa tom firmom.

- Od dana kada je potpisan ugovor sa „Nuba invest“ bilo je očigledno da se radi o nekoj nameštenoj prevari. Naime, „Nuba invest“ je svoje preduzeće u Srbiji registrovao 10. aprila 2009. godine, samo nekoliko meseci pre dobijanja prve lokacijske dozvole za posao sa optičkim kablovima - kaže sagovornik iz istrage.S druge strane, Dulić u izjavi za Kurir ističe da ne zna ništa o istrazi koja se vodi.

- Znam da je istraga vođena još 2010. Lično sam je inicirao nakon pisanja medija da je bilo zloupotreba. Tužilaštvo je istraživalo i utvrdilo da nije bilo nepravilnosti. Imam papir iz tužilaštva, koji vam mogu dati na uvid. Ukoliko se sada radi istraga, pretpostavljam da nije usmerena ka ministarstvu, već drugim državnim institucijama - naglasio je Dulić.

Rastka Tomažiča, vlasnik "Nuba investa"
Rastka Tomažiča, vlasnik "Nuba investa"

Šta su optički kablovi?S ugradnjom optičkih kablova firma „Nuba“ će imati mogućnost da iznajmljuje mrežu internet provajderima i mobilnim operaterima. To je zna­čajno, jer će operateri morati da koriste njihove usluge ako žele najbrži protok interneta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja