DUHOVNO BLAGO VALJEVSKOG KRAJA – upoznajte manastire LELIĆ, ĆELIJE I JOVANJE
Foto: TO Valjevo

DUHOVNO BLAGO VALJEVSKOG KRAJA – upoznajte manastire LELIĆ, ĆELIJE I JOVANJE

Društvo -

Valjevski kraj u zapadnoj Srbiji poznat je po svom bogatom kulturnom nasleđu i prelepim prirodnim pejzažima, ali ono što ga posebno krasi jesu manastiri, koji predstavljaju duhovne oaze i čuvare tradicije.

Manastiri valjevskog kraja ostavljaju snažan utisak na sve posetioce i pružaju jedinstveno iskustvo koje se pamti. U ovom prelepom kraju nalazi se nekoliko manastira koji predstavljaju duhovna i kulturna blaga regiona. Oni su izuzetno važni ne samo za vernike već i za sve ljubitelje istorije, umetnosti i prirode, te zato i privlače veliki broj posetilaca.

Manastir Lelić: Nalazi se u podnožju planine Jablanik i predstavlja izuzetno duhovno mesto u valjevskom kraju. Ovaj manastir je posvećen srpskom svecu Svetom Joanikiju. Izgrađen je u 15. veku i predstavlja primer moravske škole gradnje sa zanimljivim freskama iz tog perioda. Manastir Lelić je poznat kao mesto duhovne energije i mira, a ono što ga čini posebnim jeste njegova reputacija kao mesta za isceljenje očnih bolesti. Mnogi vernici dolaze u manastir Lelić s verom u izlečenje, a crkva se smatra svetim mestom gde se često održavaju molitvena sabranja.

Valjevski manastiri
foto: TO Valjevo

Manastir Ćelije: Lociran na obroncima planine Maljen, manastir Ćelije je jedan od najstarijih u ovom regionu. Osnovan je u 13. veku i posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Legenda kaže da je manastir dobio ime po kelijama (ćelijama) u kojima su monasi živeli. Poznat je po svojoj arhitekturi i freskama, a takođe je i centar monaškog života.

Unutar manastirskog kompleksa nalaze se crkva i konaci, koji su dom monasima. Manastir Ćelije je takođe poznat po svojim freskama, koje datiraju iz različitih perioda, a unutrašnjost crkve odiše duhovnom atmosferom i mirnošću.

Valjevski manastiri
foto: TO Valjevo

Manastir Jovanja, smešten u predivnoj prirodi valjevskog kraja, na padinama planine Maljen, predstavlja jedan od najlepših i najfotografisanijih manastira u regionu. Osnovan u 15. veku, posvećen je Svetom Jovanu Krstitelju. Manastirski kompleks obuhvata crkvu, konake i kulturnoistorijski muzej. Crkva manastira Jovanja oduzima dah svojom lepotom i unutrašnjim uređenjem, s prelepim ikonostasom i freskama koje prikazuju biblijske scene. Okružen prirodnim pejzažima, manastir Jovanja je idealno mesto za duhovnu introspekciju i mirnu šetnju.

Poseta manastirima valjevskog kraja pruža jedinstvenu priliku da se upoznate s duhovnom i kulturnom baštinom ovog regiona. Pored značaja koji imaju za arhitekturu i umetnost, manastiri takođe predstavljaju i mesta na kojima se čuva tradicija i održava monaški život. Bilo da ste vernik ili samo ljubitelj kulture i istorije, poseta ovim manastirima će vam pružiti nezaboravno iskustvo u prelepom okruženju valjevskog kraja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track