OSMACIMA U ŠVAJCARSKOJ KONZUL PODELIO DIPLOME! Šaulić: Desila se jedna stvar prvi put u našoj novijoj istoriji, hvala Vladi Srbije
Foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

svečana dodela

OSMACIMA U ŠVAJCARSKOJ KONZUL PODELIO DIPLOME! Šaulić: Desila se jedna stvar prvi put u našoj novijoj istoriji, hvala Vladi Srbije

Društvo -

Generalni konzulat Srbije u Cirihu organizovao je svečanu dodelu diploma učenicima osmog razreda Srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj.

Svečanoj ceremoniji uručenja diploma prisustvovao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, koji odnedavno vrši i funkciju ministra prosvete, sa svojim saradnicima Tomicom Bulatovićem i Radetom Begovićem, saopštio je Generalni konzulat Srbije u Cirihu.

Prisutnima se u ime domaćina ove svečanosti obratio generalni konzul Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić, koji je zahvalio ministru Milićeviću na dolasku, što se, kako je naveo, dešava prvi put u novijoj istoriji Srbije da ministar prosvete srpske Vlade prisustvuje ovako značajnoj manifestaciji za sve naše ljude koji žive u Švajcarskoj.

dodela nagrada
foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

- Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić vode odgovornu politiku prema svim svojim građanima gde god oni žive i brinu o našoj deci, našim učenicima. Dokaz tome je i prisustvo ministra prosvete gospodina Milićevića ovoj dodeli diploma, koji prvi put učestvuje na ovakvoj svečanosti, na čemu mu zahvaljujem. Takođe, izražavam veliku zahvalnost profesorkama naše dopunske škole i roditeljima koji dovode decu na nastavu - naveo je Šaulić u obraćanju.

Ministar Milićević održao je obećanje dato srpskoj dijaspori tokom prethodne posete kantonu Cirih, pa je ovom prilikom donirao 300 bukvara za mališane koji od sledeće školske godine kreću u prvi razred srpske dopunske škole, kao i lektire za učenike starijih razreda.

- Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, prioriteti su delovanja našeg Ministarstva – rekao je Milićević na ceremoniji.

1 / 3 Foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

Ministar zadužen za dijasporu i aktuelni v. d. ministra prosvete pozvao je mlade iz naše dijaspore u Švajcarskoj da se prijave za učešće u tematskim letnjim kampovima koje će Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama organizovati tokom jula i avgusta širom Srbije.

- Ovi letnji kampovi treba da našoj deci iz sveta približe Srbiju, da vide lepotu zemlje, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu - poručio je ministar Milićević.

Posle svečanog dela programa i dodele diploma, učenici su u vazduh pustili balone u bojama srpske zastave.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track