UPOZORENJE NA OBILNE PADAVINE I DANAS NA SNAZI ALI STIŽE PREOKRET: Detaljna prognoza za naredne dane, temperatura i do 35 STEPENI
Foto: Zorana Jevtić

danas do 25 stepeni

UPOZORENJE NA OBILNE PADAVINE I DANAS NA SNAZI ALI STIŽE PREOKRET: Detaljna prognoza za naredne dane, temperatura i do 35 STEPENI

Društvo -

U Srbiji se u prvom delu dana očekuje obilna kiša u južnom Banatu i centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima, gde će pasti od 20 do 40 milimetara za 12 sati, a na području Braničevskog okruga i više, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Kiša će oslabiti posle podne, a prestati krajem dana u većini krajeva. Uveče i tokom noći u severnim, zapadnim i centralnim predelima doći će do postepenog razvedravanja.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Danas će biti suvo jedino na severozapadu Srbije. Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno i jak. Najniža temperatura biće od 14 do 17 stepeni, najviša od 18 na jugu do 25 na severozapadu Vojvodine.

U Beogradu će danas biti pretežno oblačno vreme, povremeno sa kišom, koja će prestati kasnije posle podne. Duvaće slab i umeren vetar. Najniža temperatura biće oko 15, najviša oko 21 stepen.

Nešto povoljnije meteorološke prilike doprineće smanjenju tegoba kod hronično obolelih. U istočnim, centralnim i jugoistočnim krajevima neophodan je oprez kod kardiovaskularnih bolesnika, reumatičara i asmatičara. Moguće meteoropatske reakcije su pospanost, glavobolja i razdražljivost.

Upozorenje na obilne padavine

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Obilnije padavine danas se očekuju na istoku i jugoistoku Srbije (od 20 do 30 mm, lokalno i više). U ostalim krajevima slablјenje, a posle podne i uveče prestanak kiše. Na istoku i jugoistoku padavine će prestati u nedelјu do sredine dana", navodi se u upozorenju RHMZ.

Sledeće nedelje osetno toplije

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Od ponedelјka pretežno sunčano i osetno toplije. Uz lokalni razvoj oblačnosti, pojava kratkotrajnih plјuskova sa grmlјavinom biće ređa i očekuje se u utorak, kao i krajem sedmice. Maksimalne temperature početkom nedelјe biće oko 30 °S, a od srede do petka ponegde će dostići i 35 °S", najavio je RHMZ.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Žuti meteo alarm zbog kiše upaljen je na teritoriji Šumadije, Pomoravlja, istočne i jugoistočne Srbije kao i na prostoru KiM.

To znači da vreme može biti potencijalno opasno: "Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objavio je RHMZ.

Hidrološko upozorenje

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Na Velikoj Moravi kod h.s. Ćuprija i h.s. Bagrdan vodostaji će u narednih 24 sata dostići granice redovne odbrane od poplava.Na Južnoj Moravi kod h.s. Mojsinje, Mlavi kod h.s. Veliko Selo, Peku kod h.s. Kusić, Crnom Timoku kod h.s. Gamzigrad i Jasenici kod h.s. Smederevska Palanka vodostaji će se naredna 24-36 sati kretati oko i nešto iznad granica vanredne odbrane od poplava. Narednih dana na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Resave, Majura, Belice, Crnice, Lepenice i Jasenice kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka", upozorio je RHMZ.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track