TEROR NA KOSOVU I METOHIJI: Srbin uhapšen na Jarinju pred ženom i detetom, policija tzv. Kosova pretukla dvoje srpske dece
Ilustracija, Foto: Kosovoonline, Drustvene Mreže

TEROR NA KOSOVU I METOHIJI: Srbin uhapšen na Jarinju pred ženom i detetom, policija tzv. Kosova pretukla dvoje srpske dece

Politika -

Priština i dalje blokira prolaz vozila sa srpskim registracijama preko administrativnih punktova. Građani su nastavljaju proteste zbog hapšenja Srba, a danas je uhapšen još jedan - Dalibora Spasića, zdravstveni radnik koga su na Jarinju odveli naočigled supruge i maloletnog deteta.

Specijalci tzv. kosovske policije su uveče pretukli dvoje srpske dece, brata i sestru, koji su potom zbrinuti u bolnici.

23.53 - Oklopna vozila i večeras na ulicama Severne Mitrovice

Na ulicama Severne Mitrovice i večeras je primetno prisustvo oklopnih vozila i pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije. Nekoliko vozila, sa specijalcima sa dugim cevima, ušlo je večeras grad, u kontra smeru, iz pravca policijske stanice u Svernoj Mitrovici, ispod NIS-ove pumpe.

Zaustavljali su nekoliko vozila i pretresli ih. Zadrzali su se nešto manje od pola sata, a zatim otišli. Ovo je drugo veče zaredom da tokom kasnih sati vozila specijalnih jedinica prolaze ulicama Severne Mitrovice.

23.27 - Kosovska policija tvrdi da nije tukla decu

Policija Kosova odbacila je navode Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju da su njeni pripadnici tukli dvoje maloletnika koji su se vozili motorima-kvadovima u selu Žitkovce u opštini Zvečan.

Kako je navedeno u saopštenju, patrole policije koje su bile na službenom dežurstvu na putu Izvor-Banjska, naišle su na dva četvorotočkaša (motocikla) u kojima se vozilo pet osoba.

"Jedan motocikl sa dve osobe je nastavio da izbegava policijski znak za zaustavljanje i pobegao planinskim putem, dok je drugi nastavio u drugom pravcu na neodgovarajućem terenu, i negde oko 150 metara od magistralnog puta, policija je naišla na (taj) motocikl i dve osobe", navela je u saopštenju kosovska policija.

U saopštenju se dalje dodaje da su na udaljenosti od oko 350 metara, drugi policijski službenici naišli na treću osobu koja je pobegla peške, a na toj lokaciji pojavila se i žena koja je izjavila da je majka dve osobe koje je policija privela.

Nakon provere i obavljenog policijskog postupka, tri osobe su puštene, navedeno je u saopštenju.

"Vredi istaći da su policijske akcije sprovedene u skladu sa zakonskim procedurama i ni u kom slučaju nije bilo neprofesionalnog ponašanja policije. Izjave da je policija tukla dve osobe nisu istinite", dodala je u saopštenju kosovska policija.

22.43 - Kancelarija za KiM: Rosu je tu da bi sejao strah među srpskim porodicima

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se večeras povodom napada na dvoje srpske dece - brata i sestru.

"Pripadnici Kurtijeve policije Rosu večeras su u Žitkovcu kraj Zvečana brutalno pretukli dvoje dece, K. R. (15) i D. R. (17). Oni su ih prisilno zaustavili dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli. Brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni odmah u KBC Kosovska Mitrovica, na odeljenje hirurgije gde im se ukazuje sva neophodna pomoć i vrši kompletna dijagnostika, od ultrazvuka, rendgena, a zbog pretrpljenog stresa i šoka biće im na raspolaganju i svaka druga vrsta pomoći i podrške", poručuju iz Kancelarije za KiM i dodaju:

"Sada je jasno šta Kurtijeva specijalna policija radi u Zvečanu i uopšte na severu Kosova i Metohije. Oni nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sejali strah među srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji. Zastrašujuće je da se institucionalno i fizičko nasilje koje nad Srbima svakodnevno vrši Aljbin Kurti ponovo preliva na našu decu, koja takođe nisu pošteđena Kurtijevog terora".

Kancelarija za KiM očekuje hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca, jer, kako navode, "dok Srbi nevini stradaju u Kurtijevim kazamatima, dotle ni za jedan napad na Srbe nema kaznjavanja počinilaca".

"Jedno je izvesno - dok god je Kurtijeva policija na severu KiM, dotle neće biti ni mira ni bezbednosti za Srbe a stepen njihove ugroženosti mnogostruko se uvećava iz dana u dan", zaključuje se u saopštenju.

22.32 - Dr Mitrović: Pretučena deca su u šoku, nisu životno ugrožena

Tzv. kosovska policija večeras je presrela i maltretirala dvoje maloletne dece, brata i sestru, dok su se u reonu sela Rudine, kod Zvečana, vozili motociklom "kvad".

Specijalci tzv. kosovske policije zaustavili su ih i bez ikakvog upozorenja oborili na zemlju.

Deca, R.D, 2005. godište i R.K. 2007. godište, prebačena su u KBC Kosovska Mitrovica.

Dečji hirurg dr Boban Mitrović rekao je da su deca u stanju velikog psihičkog šoka, ali su stabilno i nisu životno ugrožena.

"Po njihovim rečima, javili su se zbog povreda zadobijenih od strane kosovske policije. Oni su se danas vozili motociklom, odnosno kvadom, u okolini sela Rudine i po njihovim rečima brutalno su pretučeni. Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa morora i vučena po zemlji pri čemu je zadobila kontuzione povrede desnog ramena", rekao je Mitrović.

Dodaje da su dijagnostika i pregledi u toku.

22.08 - Specijalci policije tzv. Kosova pretukli brata (15) i sestru (18)

Specijalci policije tzv. Kosova pretukli su večeras dvoje dece, brata i sestru, od 15 i 18 godina u Žitkovcu.

"Brutalnost Kurtijevih parapolicajaca na severu se nastavlja. Ponovo su na meti srpska deca na Kosovu i Metohiji, maloletni K.R. i D.R., brat i sestra brutalno su večeras pretučeni u selu Žitkovac, opština Zvečan dok su vozila kvad", kaže se u saopštenju Srpske liste u kome se dodaje:

"Bez ikakvog razloga, ovi kriminalci u uniformama nasrnuli su na devojčicu i dečaka srpske nacionalnosti i pretukli ih nanevši im telesne povrede, koje su zahtevale medicinski tretman u KBC Kosovska Mitrovica.

Antisrpski režim Aljbina Kurtija čini sve da protera srpski narod, a međunarodna zajednica sa druge strane ne čini ništa da Kurtija i njegove poslušnike koji maltretiraju čak i srpsku decu pozovu na odgovornost.

Pozivamo sve građane da brinu o svojoj i bezbednosti svoje dece, jer je očigledno da međunarodne snage koje su zadužene za bezbednost nisu u stanju da osiguraju mir za srpsku decu i Srbe na ovim prostorima, niti žele da preventivno deluju i rasporede snage na terenu kako bi sprečili Kurtijeve parapolicajce da biju srpsku nejač".

19.00 - Srpska lista: Hapšenje Spasića deo Kurtijevog plana da protera Srbe sa KiM

Hapšenje zadravstvenog radnika Dalibora Spasića na Jarinju prestavlja deo plana Prištine da se protera srpski narod sa KiM, poručila je danas u saopštenju Srpska lista i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje i spreči Aljbina Kurtija da izazove rat.

"Sprovodeći svoj pakleni plan po kome pola Srba treba proterati u centralnu Srbiju, a pola odvesti u kosovske kazamate, antisrpski režim Aljbina Kurtija nastavlja sa progonom Srba na severu Kosova i Metohije pred očima čitave međunarodne zajednice, najveće vojne misije u Evropi, Kfora, i najveće misije EU u Evropi - Euleksa", navodi se u saopštenju.

Danas je, kako navode, na administrativnom prelazu Jarinje uhapšen Dalibor Spasić, zdravstveni radnik i porodičan čovek naočigled svoje ćerkice i supruge, kada se vraćao sa dečijeg festivala.

Kurtijev režim, ukazuju, i pored poziva međunarodnih predstavnika, a pre svega iz SAD da se situacija deeskalira, svakodnevno nastoji da svojim delovanjem isprovocira reakciju srpskog naroda i time dobije potvrdu na već pripremljen scenario po kome su svi Srbi kriminalci, zločinci i teroristi, i opravda ugnjetavanje građana i prisustvo parapolicijskih jedinica na severu Kosova.

"Dalibor je posle Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića i Nemanje Vlaškovića još jedan častan Srbin koji je od kosovskog ministra Svečle već proglašen krivim, bez obzira na osnovno pravo građana da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. To je nešto što zabrinjava, kao što zabrinjava i činjenica da su i pored desetine dokaza o nepostojanju krivice ovi ljudi u pritvoru, a protiv njih se vodi strašna kampanja, počev od Aljbina Kurtija lično, pa sve do ministara i poslanika njegove partije čime se svima njima, a i desetini drugih Srba crtaju mete i presuđuje bez dokaza o krivici ili sudskog postupka", ističe se u saopštenju.

Međunarodnim predstavnicima, Srpska lista upućuje pitanje koliko još Srba treba da bude uhapšeno da bi usledila reakcija, ističući da za razilku od trojice uhapšenih kosovski policajaca, uhapšeni Srbi nisu počinili nikakvo krivično delo.

"Još koliko srpskih domaćina treba da Kurti uhapsi da biste vi podigli glas i tražili za Srbe da se puste na slobodu, i sa slobode brane od lažnih optužbi, pošto za razliku od onih koji su uhapšeni u Raški, nijedan Srbin nije radio ništa protivzakonito niti posedovao vatreno oružje kakvo smo videli kod kosovskih policajaca prilikom hapšenja", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ovo je poslednji trenutak, upozoravaju, da se međunarodna zajednica direktno umeša i spreči Kurtija da izazove rat, jer, kako kažu, svojim potezima će primorati čitav srpski narod da se zaštiti od nasrtaja iz Prištine, a onda bi to bio put bez povratka koji nijedan normalan čovek ne želi, jer bi to bilo pogubno za sve na ovim prostorima.

18.15 - Kancelarija za KiM: Svečlja još jednog Srbina proglasio zločincem, na Jarinju uhapšen Dalibor Spasić

Pripadnici Kurtijeve policije uhapsili su danas na Jarinju Dalibora Spasića, medicinskog tehničara iz Kosovske Mitrovice dok se sa maloletnom ćerkicom i suprugom vraćao iz centralne Srbije, koji su zbog toga pretrpeli snažan šok, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se ističe u saopštenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je stupila u kontakt s porodicom i uhapšenom Daliboru obezbedila advokata.

"Lažni ministar policije Dželjaj Svečlja ponovo je jednog Srbina proglasio zločincem, umesto da se izvini što je već uhapsio nevinog momka Nemanju Vlaškovića u Leposaviću pod lažnom optužbom da je fizički napao novinare što je notorna laž, kao i neosnovanog hapšenja Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića i Miluna Milenkovića. Ni Spasić nije nikakav kriminalac već zdravstveni radnik u bolnici u Kosovskoj Mitrovici koga sada Svečlja pokušava da kriminalizuje samo ako je popreko pogledao nekog novinara", piše u saopštenju.

Dalje se navodi da Svečlja koji je poznat po prevrtanju Euleksovih vozila, a njegov gazda Kurti po bacanju suzavca i šok bombi i zatvaranju medija, najmanje imaju pravo da nekoga proglašavaju kriminalcima jer su oni patentirali nasilne i kriminalne metode na Kosovu.

"I ovim hapšenjem žele da izazovu novu krizu i destabilizaciju prilika na terenu i pod plaštom nekakve borbe za prava medija, zapravo zastraše i proteraju Srbe sa Kosova i Metohije", piše u saopštenju.

U međuvremenu, putem društvenih mreža oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja koji je potvrdio da je policija uhapsila Dalibora Spasića na Jarinju.

"Danas je Kosovska policija na Jarinju uhapsila kriminalca Dalibora Spasića, još jednog napadača novinara na severu. Čestitam nadležnim jedinicama Kosovske policije na efikasnosti i nastavku rada u cilju uspostavljanja reda i zakona u svakom kutku Republike Kosovo. U našoj demokratskoj zemlji kriminalna dela ne prolaze bez posledica. Ovo bi trebali znati i oni za koje sve ove godine nije bilo pravnih posledica. Republika se ne povlači pred fašističkim kriminalcima", napisao je Svečlja.

15.35 - Advokat Miljković: Vlašković nije napao novinare, niti je osoba sa slike koju su objavili u Prištini

Advokat Predrag Miljković, branilac uhapšenog Nemanje Vlaškovića, izjavio je da njegov branjenik nije napao novinare u Leposaviću 29. maja i da za to postoje dokazi, kao i da Vlašković nije osoba sa slike koju su objavili predstavnici Prištine.

Tzv. ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja sinoć je objavio vest o hapšenju i fotografiju na kojoj se vidi osoba sa kapuljačom i zatamnjenim naočarima u grupi ljudi koja pretestuje, tvrdeći da je to Nemanja Vlašković.

"Mogu reći da na fotografiji koja kruži nije Vlašković, on na istoj slici u širem formatu stoji u nekom sedmom redu. On nije napadač na novinare i prema našim dokazima nije ni mogao da bude. Dokaze o nevinosti mog klijenta dostaviću sudu, uključujući i fotografiju", rekao je Miljković.

Miljković je dodao da "njegov branjenik ali i on osuđuju svaki napad na novinare".

Rok za određivanje daljih mera prema Vlaškoviću je sutra popodne.

14.20 -Rode: Svi treba da daju doprinos deeskalaciji

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode reagovao je na napad na medije u Leposaviću navodeći da bi svi trebalo da osude taj čin i da nažalost, još nije video reakciju Srpske liste.

"Brutalnost ove scene je šokantna. Kada bi ovo trebalo da se završi? Mnogi su osudili ovaj neprihvatljiv čin nasilja, ali nažalost za sada ne vidim među njima nikakvu reakciju predstavnika Srpske liste. Zašto? Svako treba da da svoj deo posla kako bi se situacija deeskalirala", napisao je Rode.

13.50 - Kurti: Početkom sledeće nedelje ću odgovoriti Borelju

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da će nakon razgovora sa svojim timom odlučiti da li će sastati u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Evropske unije, prenosi Koha.

Kurti je naveo da je tražio da sastanak bude u nedelji, kada je i predložio plan u pet tačaka.

"Sada imamo zahtev da sastanak bude sledeće nedelje, 22. ili 23. juna. Razgovaraću o tome sa svojim timom i sigurno ćemo dati odgovor početkom sledeće nedelje“, rekao je on.

Kosovski premijer danas nije želeo da komentariše izjavu predsednice Osmani da je "vreme da se nađe rešenje zajedno sa EU i SAD".

Aljbin Kurti
foto: Kosovoonline

11.30 - Advokat: Uhapšeni Vlašković nije osoba sa slike koju su objavili u Prištini

Branilac uhapšenog Nemanje Vlaškovića advokat Predrag Miljković izjavio je da njegov branjenik nije napadao novinare 29. maja u Leposaviću, ističući da poseduje dokaz za to.

Miljković odbacuje navode i objave Đeljalja Svećlje i dodaje da ta osoba nije Nemanja Vlašković.

"To nije taj momak sa kapuljačom, to je istina, a i vidi se. Na istoj slici u širem formatu N. V. stoji u nekom sedmom redu. On nije napadač na novinare i prema našim dokazima nije ni mogao da bude", rekao je Miljković RTS-u.

Miljković je najavio da će dokaze podneti sudu, uključujući i fotografiju, jer kako dodaje, Vlašković treba da bude na slobodi što pre.

Rok za određivanje dalje mere prema uhapšenom Vlaškoviću pravosudne vlasti imaju do nedelje popodne.

10.30 - Petković: Prethodna noć bila pakao za građane Severne Mitrovice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je prethodna noć bila pravi pakao za građane Severne Mitrovice.

Kako je naveo, kosovske policijske snage su sinoć bukvalno napravile jednu vrstu bezbednosnog prstena i patrolirali u centru grada i imali punktove na obodu grada, gde su zaustavljali automobile, pretresali ljude do gole kože, udarali puškama i psovali ih.

"Kurti sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat. Kurtijeva policija pokušala je juče i noćas nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, zatim su pokušali da uhapse dva brata Gorana i Vladu Vučetića u centru grada, a jurili su i Miroslava Živkovića, koji je inače Lunetov (Milun Milenković) drug i to je tako trajalo celu noć. Sada je situacija mirnija, oklopna vozila su zamenili 'škodama', ali je i dalje prisutan veliki broj specijalaca sa dugim cevima", rekao je Petković.

10.15 - Na društvenim mrežama fotografije koje demantuju tvrdnje Svečlje o uhapšenom Vlaškoviću

Meštani Leposavića masovno su počeli na društvenim mrežama da dele fotografije na kojima se jasno vidi da njihov sugrađanin Nemanja Vlašković, koga je kosovska policija juče uhapsila, pod optužbom za napad na novinare, nije ona osoba koju je Kurtijev ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja zaokružio na fotografiji koju je objavio uz informaciju o hapšenju.

Naime na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, jasno se vidi da Vlašković mirno stoji u masi sa ostalim ljudima, udaljen iza maskirane osobe koju je Svečlja pokušao da predstavi kao Vlaškovića.

Uz fotografiju na kojoj se vidi pravo stanje, meštani Leposavića šalju i poruku "Nije kriv".

9.55 - U Severnoj Mitrovici jutros bez blindiranih vozila policije koja su sinoć patrolirala

U Severnoj Mitrovici ovog jutra nema blindiranih oklopnih vozila kojima su sinoć specijalci kosovske policije patrolirali ulicama grada.

Tokom kasnih sinoćnih sati vozila specijalnih jedinica nalazila su se na ulazu u Severnu Mitrovicu kod NIS-ove benzinske stanice, u Bošnjačkoj mahali, u naselju Mali Zvečan koji spaja opštine Zvečan i Severnu Mitrovicu, kao i u blizini naselja Tri solitera.

Takođe, vozila kosovskih specijalnih jedinica primećena su i na glavnim ulicama kod spomenika Knezu Lazaru, ali i u blizini studentskog centra i Doma zdravlja.

Međitim, ovog jutra, kako javlja reporter Kosovo onlajna ulice u kojima su se sinoć mogli videti specijalci u blindiranim vozilima sa punom ratnom opremom, sada su prazne.

9.10 - Građani i jutros ispred opštine Leposavić

Nakon jučerašnjih novih provokacija Prištine i hapšenja Srbina iz Leposavića koji se optužuje za napad na novinare, jutros je ispred zgrade opštine mirno. Kiša koja od juče neprestano pada ni ovog jutra nije sprečila meštane da stoje na istom mestu na kom protestuju već 20 dana.

Leposavić
foto: Kosovo Online

Jutros je nešto manji broj ljudi, jer su se mnogi sklonili od kiše i neprospavane noći.

Nova provokacija Prištine juče je produbila gnev kod meštana Leposavića, jer je ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići tokom smene policajaca ušao u zgradu Opštine u Leposaviću. On je navodno hteo da održi sastanak sa novopostavljenim gradonačelnikom i očekivao dolazak odbornika, koji ipak nisu došli.

Srbi, službenici opštine, u jednom trenutku prišli su do ulaznih vrata opštine, gde ih je dočekao Kfor iza kojih je bilo dvadesetak specijalaca kosovske policije. Nakon krećeg perioda meštani su se povukli iza zaštitne ograde i usledili su pregovori oko njihovih zahteva koji su trajali satima. Srbi su zahtevali da Priština smanji provokacije posetama, nakon čega je ministar odlučio da napusti zgradu, a meštani su njegovo vozilo revoltirani ispratili zviždusima i zasuli farbom i jajima.

8.15 - Priština i dalje blokira prolaz vozila sa srpskim tablicama preko administrativnih punktova

Priština i dalje blokira prolaz vozila sa srpskim registracijama preko administrativnih punktova.

Kolone kamiona treću noć provele su na Merdaru, Jarinju i Končulju.

(Kurir.rs/RTS/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track