SVRŠENI OSMACI POČELI POLAGANJE ZAVRŠNOG ISPITA: Đake namučili Starac Vujadin i Pupin, stilske figure i zavisne rečenice!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

MALA MATURA

SVRŠENI OSMACI POČELI POLAGANJE ZAVRŠNOG ISPITA: Đake namučili Starac Vujadin i Pupin, stilske figure i zavisne rečenice!

Društvo -

Rešavanjem testa iz srpskog/maternjeg jezika započelo je polaganje male mature u Srbiji, koju ove godine polaže 66.970 svršenih osmaka! Buduće srednjoškolce poprilično su namučili Mihajlo Pupin, Stari Vujadin, ali i stilske figure i zavisne rečenice!

Razgovarali smo sa učenicima beogradske OŠ "Drinka Pavlović" nakon završetka ispita, koji je trajao dva sata. Većina ih je rekla da je test bio lak, čak lakši u odnosu na probni završni ispit, ali ipak svima je muku zadao poslednji, 20. zadatak, odnosno epsko delo "Stari Vujadin". Bilo je tu još problema, a kako se moglo pročitati u medijskim izveštajima, i maturanti drugih škola su zapinjali uglavnom na istim pitanjima. I ono što je bitno dodati, za većinu pitanja su bili ponuđeni odgovori, što je dodatno olakšalo polaganje.

- Meni su najteže bile zavisne rečenice, to nisam lepo naučio. U jednom zadatku smo imali ponuđenu lirsku pesmu i trebalo je da odredimo njen osnovni motiv i to mi je bilo teško - rekao nam je budući srednjoškolac S. V. i dodao da će matematika, koju učenici polažu sutra, sigurno biti teža.

Njegova drugarica N. T. kaže da su zadaci bili laki, ali da je 20. bio najteži, odnosno razumevanje pročitanog, i dodala da su bila dva pitanja otvorenog tipa.

Svršenom osmaku M. S., pored 1. i 20. zadatka, bila su teška pitanja i o određivanju stilske figure, kao i zavisne rečenice. Njegova školska drugarica L. S. kaže da je bilo nekih komplikovanih zadataka.

- Najteže je bilo to razumevanje teksta. Meni su stilske figure bile teže i značenje reči. Mislim da mi je 15 zadataka tačno.

Biće im uvećani bodovi

Održana mala matura i u "Ribnikaru"

Test iz srpskog jezika radili su i osmaci OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja došlo do nezapamćenog masakra u kom je učenik (13) ubio devetoro đaka i školskog čuvara. Kako saznaje Kurir u ovoj školi, polaganje je proteklo regularno. Podsetimo, osmacima iz "Ribnikara" biće uvećan broj bodova pri upisu u srednju školu. Broj bodova koji učenik ove škole ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava se za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova.

A. Š dodaje su u 1. i 20. pitanju imali ponuđenih šest odgovora, kao da se njoj činilo da su svi tačni:

- Kod prvog zadatka smo imali da pročitamo stranu i po Pupinove autobiografije i da na osnovu tih ponuđenih odgovora tumačimo tekst. To je bilo katastrofa, bolje da smo dobili da sami prepričamo svojim rečima nego ovo.

Zbunjeni

Pojedinci ne znaju šta su inicijali

Pojedina deca s kojima smo razgovarali nisu znali šta su inicijali. S obzirom na to da se imena maloletnih lica ne objavljuju, na kraju razgovora svakog smo upitali za inicijale, neka deca su nas gledala prilično zbunjeno, kao da prvi put čuju za to. Neka su nakon tog pitanja govorila svoje ime i prezime.

Učenici sutra polažu test iz matematike, a prekosutra test iz izbornog predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija i fizika). Test iz srpskog i matematike nosi po 14 bodova, a test iz izbornog predmeta 12 bodova. Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu najviše 40 bodova.

Brojka

66.970 đaka polaže završni ispit

V. d. ministra prosvete Đorđe Milićević posetio je OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Beogradu i poželeo učenicima sreću tokom završnog ispita, ali i tokom upisa u srednje škole. Milićević je poručio da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike i da nema razloga za brigu.

Lažne dojave o bombama

Škole se pregledaju pre ispita

Nekoliko škola je rano jutros dobilo elektronsku poštu s pretnjama o postavljenim bombama, potvrdili su u Ministarstvu prosvete za Kurir.

- Škole su pregledane i bezbedne, dojave su bile lažne, a prvi dan ispita je protekao u redu i ispit je održan u svim školama. U svakom slučaju, škole su dobile i uputstvo kako da postupaju u takvim situacijama u saradnji s policijom. Ova procedura predviđa da se sve škole pregledaju pre početka završnih ispita, a u školama i oko škola dežura policija - navode u Ministarstvu.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

00:30

U DEVETOJ DECENIJI ŽIVOTA BRANI DOKTORSKE STUDIJE! OVO obavezno radi pred ispit! Dušan Pejin za Kurir TV: Ja ne mogu bez ovoga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track