"POSLE 13 KARAULA NA KIM, OPET BORBA ZA GOLI ŽIVOT: Šestoro Đorđevića žive u STRAŠNIM USLOVIMA prostorije osvetljavaju telefonom!
Poslednji Srbi u selu Strezovac, Foto: Kurir tv

poslednji srbi u Strezovcu:

"POSLE 13 KARAULA NA KIM, OPET BORBA ZA GOLI ŽIVOT: Šestoro Đorđevića žive u STRAŠNIM USLOVIMA prostorije osvetljavaju telefonom!

Društvo -

Porodica Đorđević je jedina srpska porodica u selu Strezovac u opštini Preševo.

Šestoro Đorđevića spava u dva kreveta, u kući koja je zapravo preuređena garaža.

Bez svetla, tople vode i osnovnih uslova za život, otac i majka nastoje da obezbede za svoje četvoro dece sve što je u njihovoj moći.

Srbi za Srbe
foto: Kurir tv

Otac Igor Đorđević je učestvovao u ratu na Kosovu i Metohiji, prošavši čak 13 karaula, a nažalost, nedavno su ga sustigli i ozbiljni zdravstveni problemi koje kao 19-godišnjak u ratna vremena nije osetio.

Đorđević Igor, sa svoje četvoro dece, za ekipu Kurir televizije ispičao je kako je garažu pregradio u mesto koje se i dalje ne može nazvati domom.

- U ovom selu smo jedina srpska porodica! Kada počnu kiše, "turaju" se lavorčići. Tepih smo izbacili napolje, a uveče, prostorije osvetljavamo svetlom na telefonu. Krpimo kraj sa krajem da bi opstali - zapanjio je Đorđević.

Sada ga je, kako kaže, stigao rat, kroz razna oboljenja.

- Spavao sam po zemunicama po rovovima, po snegu, ponekad i po 12 sati u zasedi, zalepljen za šatorsko krilo, evo sad me je sve stiglo. Iz Prizrena sam otišao na karulu Gora, pa posle, gde napadnu, tu idem. Hvala Bogu što sam doneo glavu na ramenima, dete, na ratištu... - ispričao je Đorđević.

Srbi za Srbe
foto: Kurir tv

Deca vole da pomažu roditeljima, u bašti i oko životinja. Kažu da im nije teško, jer ne mogu da idu na ekskurzije sa ostalom decom u školi.

Vodu greju na šporetu i deca se tako kupaju, kaže supruga Đorđevića.

- Teško je. Voda curi na sve strane. Priuštili smo im koliko možemo. Gledamo prvo da imaju da jedu, a ostalo, šta je tu je... Traže deca da idu na ekskurzije, a mi nemamo sredstava, naravno da nam je krivo... Ali najviše se bojimo za njihovo zdravlje jer je to važno, oni udišu vlagu i nije zdravo- ispričala je.

05:09

PREŠEVO - ĐORĐEVIĆI - BORBA ZA ŽIVOT

Na sajtu oganizacije "Srbi za Srbe" možete donirati i pomoći ovoj porodici.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track