SRBIN JANKO RASPLAKAO ZEMLJAKE POSLE SCENE NA GRČKOJ PLAŽI: Ne bih da vam kvarim letovanje, ali došao je do nas, lep kao lutka
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Samo sam pogledao ćerkicu i ženu"

SRBIN JANKO RASPLAKAO ZEMLJAKE POSLE SCENE NA GRČKOJ PLAŽI: Ne bih da vam kvarim letovanje, ali došao je do nas, lep kao lutka

Društvo -

Otišli ste na more. Smeštaj nije baš onakav kakav ste zamišljali, internet puca svako malo, ležaljke su preskupe za vaš budžet. Sunce neumoljivo bije u glavu, a suncobran je, takođe, precenjen, a tek gužve na granicama... Dovoljno da vam presedne celo letovanje za koje ste mukotrpno radili cele godine. Sa druge strane, niste ni svesni koliko ste srećni.

To je u pet rečenica jedan Janko uspeo da objasni turistima, pišući svojevremeno, prošlog leta, u grupi "Grčka info", nakon susreta sa malim uličnim prodavcem u Grčkoj, koji mu je promenio dan i kojim je ostale korisnike Fejsbuka pomalo rastužio i podsetio na važnu životnu lekciju o sreći i zahvalnosti.

"Danas na plaži u Nea Iraklitsa ide mali Afrikanac od jedva deset godina, lep kao lutka i ljubazno nudi narukvice i slično. Ova košta 5 evra, uzmem je svojoj ćeri koja je njegov vršnjak. Dam mu 6 evra da ga častim, on misli da sam pogrešio i vraća mi evro. Nije lopov nego prodavac. Kažem "ne, ne, okej je", on se zahvali i ode dalje. Veće one torbe od njega, vuče ih kroz pesak na plus 30 i kusur i zarađuje za život", posmatra Janko.

Susret sa malim Afrikancem u trenutku ga je podsetio na ono što smo svi skloni vrlo brzo da zaboravimo.

srpski turisti, letovanje, Grčka, letovanje u Grčkoj
foto: Grčka info printscreen

"Mi okolo po ležaljkama, uživamo, bezbrižni kao deca, a on dete sa svojim brigama. Gledam svoju ćerkicu, sina, ženu, pokušavam prvo sebi u glavi da objasnim da bih njima mogao da objasnim koliko imamo sreće. Ali ne uspevam, samo gledam tog malog kako odmiče i knedla mi u grlu.

Nisam ovo napisao da vam kvarim letovanje, nego ako ste pomislili danas da vam je smeštaj loš, plaža daleko, gužva na granici… učinilo vam se samo. Sve nam je okej, a i više od toga. I ako vam zatreba ovakva narukvica znate od koga i gde da tražite", zaključio je Janko.

Njegove reči od tada se neumorno dele Fejsbukom, korisnici su hvalili i njega i dečaka, a neki priznaju i da su pustili i pokoju suzu zbog ove priče iz Grčke.

Kurir.rs/Blic/Grčka info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track