JEZIVE SCENE ŠIROM SRBIJE, VODA SE POVUKLA, OSTALO SMEĆE: Jovanović otkrio koliko može biti OPASNO, pa upozorio na JEDNO
Foto: Marina Lopičić

opasno

JEZIVE SCENE ŠIROM SRBIJE, VODA SE POVUKLA, OSTALO SMEĆE: Jovanović otkrio koliko može biti OPASNO, pa upozorio na JEDNO

Društvo -

Posle izlivanja reka i poplava izazvanih bujičnim vodama, situacija se smirila, ali u većini mesta u Srbiji ostale su ogromne količine smeća uz obalu, kese koje su zakačene o grane drveća, a ponegde i životinjski leševi.

To je dokaz koliko ne vodimo računa o životnoj sredini, da bacamo svašta u reke i potoke, u odvode, kanale...

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke organizacije kaže za Kurir da svi pričaju o otpadu koji ostane nakon povlačenja vode, ali niko ne pominje mulj koji ostaje i šta se nalazi u njemu.

1 / 5 Foto: Marina Lopičić

- Pored reka i bujičnih tokova imamo smetlišta ili divlje deponije sa otpadom, ali treba znati da isto toliko koliko ima smeća na površini ima i u zemljištu. Nakon povlačenja vode ostaje ta velika količina mulja, ali običan čovek ili poljoprivrednik ne može znati šta se nalazi u njemu, da li ima toksina, pesticida koji će ostati u zemlji, a koji ćemo mi kasnije kroz lanac ishrane vratiti u organizam.

Zato nadležni treba da reaguju i da ispitaju šta ostaje na tim mestima nakon izlivanja, šta je na površini, a šta dublje i, ako postoji opasnost, da se građani upozore.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

05:20

Kako sačuvati biljne kulture od bolesti koje su donele poplave?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track