SPORNA DOZVOLA FAKULTETA IZ BEOGRADA: Upisuju nove studente iako nemaju akreditaciju
Foto: Shutterstock

SPORNA DOZVOLA FAKULTETA IZ BEOGRADA: Upisuju nove studente iako nemaju akreditaciju

Društvo -

Fakultet za poslovne studije i pravo, u okviru Univerziteta "Union - Nikola Tesla", koji je od aprila 2022. u žalbenom postupku zbog procesa oduzimanja akreditacije od strane Nacionalog tela za akreditaciju i obezbedenje kvaliteta visokom obrazovanju (NAT) i ove godine prima studente.

Redakciji Kurira obratilo se nekoliko roditelja koji tvrde da ne mogu da saznaju da li su diplome validne, naročito oni čija su deca već studenti, a nisu znala da uče na fakultetu koji od aprila prošle godine nema akreditaciju i da za to i dalje plaćaju školovanje svoje dece. Reagovala Advokatska komora -Treba upozoriti studente da paze, a roditelje da ne daju pare. Država da reaguje i reši problem - pričaju očajni roditelji i dodaju:

- Činjenica da im je odzeta akreditacija, ali se oni žale i dok je postupak u toku i koji je najčešće odugovlači, fakultet radi bez akreditacije i upisuje studente, koji strahuju da će ostati bez diplome, i potrošiće vreme i naravno novac. Kako saznajemo, Advokatska komora Beograda odbija da prima kandidate sa ovog fakulteta, jer su bez akreditacije, a Kurir je imao uvid u njihovu odluku. U rešenju iz 27. aprila 2022., stoji da se Univerzitetu "Union - Nikola Tesla", Fakultetu za poslovne studije i pravo, oduzima uverenje o akreditaciji visokoškolske ustanove, koje je izdato u februaru 2018. Međutim, pomenuti fakultet u školskoj 2023. -2024. godini regularno je raspisao konkurs za upis novih brucoša.

Sa ovog fakulteta kažu da "zakonito obavljaju delatnost visokog obrazovanja, uključujući i pravo upisa studenata u školskoj 2023/24. godini, u skladu sa važeć akreditacijom od 09.02.2018. godine, koje je izdato na period od sedam godina".

- Dozvoljeno nam je da raspišemo konkurs i upišemo nove studente, jer bilo kakva zabrana tog tipa odnosi se na konačno rešenje i oduzimanje akreditacije, a toga nema -rekao je za medije direktor fakulteta, Života Radosavljević. Postupak u toku U NAT kažu da su 27. 04. 2022. godine doneli Rešenje kojim se oduzima Uverenje o akreditaciji Fakultet za poslovne studije i pravo, Univerziteta "Union - Nikola Tesla", Beograd i da nije konačno zbog žalbe fakulteta.

- Rešenje nije konačno u upravnom postupku, jer je ova škola, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, u propisanom roku izjavila žalbu koju je NAT blagovremeno prosledio Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje (NSVO) kao drugostepenom organu. Po navedenom predmetu, drugostepeni postupak je još uvek u toku pred NSVO-om - kažu za medije u NAT.

Inače, studenti i dalje upisuju ovaj fakultet, na kojem osnovne akademske studije koštaju 1.400 evra, u ratama od po 300 evra, a master akademske studije iznose godišnje 1.800 evra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track