NEUNIŠTIVA: Danica Drašković ponovo u odboru direktora NIS! Za 14 godina inkasirala više od MILION EVRA!
Foto: Damir Dervišagić

NEZAMENJIVA

NEUNIŠTIVA: Danica Drašković ponovo u odboru direktora NIS! Za 14 godina inkasirala više od MILION EVRA!

Politika -

Danica Drašković, supruga lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, ponovo je izabrana za člana Odbora direktora Naftne industrije Srbije (NIS), četrnaestu godinu zaredom. Ona će tako za godinu dana inkasirati čak oko 9,2 miliona dinara, imajući u vidu da joj je plata, prema poslednjim dostupnim podacima, bila 771.000 dinara!

Promene

Naime, skupština NIS AD za članove Odbora direktora te kompanije nedavno je izabrala ukupno 11 osoba. Tu su, osim Draškovićeve, generalni direktor Kiril Tjurdenjev, predsednik odbora Vadim Jakovljev, zatim Pavel Oderov, Aleksej Jankevič, Vsevolod Vorobjov, Anatolij Černev, te Dejan Radenković, Dragutin Matanović. Dvoje nezavisnih članova Odbora direktora su Olga Visocka, a zanimljivo je da je tu i novo ime, bivši ministar privrede Goran Knežević, koji je očito došao na mesto Aleksandra Čepurina, bivšeg ruskog ambasadora, koji je u prethodnom mandatu takođe bio "nezavisni član Odbora direktora".

Vuk Drašković, Danica Drašković
foto: Damir Dervišagić

Iako su se razni članovi ovog odbora godinama smenjivali, Draškovićeva opstaje na toj funkciji već gotovo deceniju i po. Tako je do sada zaradila, prema gruboj računici, ukupno 129,5 miliona dinara, to jest više od milion evra, ukoliko joj se plata nije menjala u odnosu na poslednju javno poznatu. A svakako je mogla samo da se povećava...

Da je upitno kako Danica Drašković opstaje tako dugo na ovoj važnoj funkciji, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

- Zaista je teško dati konkretan komentar na ovu neuobičajenu situaciju. Ali NIS je jedna velika kompanija od strateškog značaja za našu zemlju, a velike kompanije imaju široko razuđene interese. Pretpostavljam da je tu tajna ovog dugogodišnjeg neshvatljivog plaćanja jedne žene, Danice Drašković, koja s kompanijom i njenom delatnošću, reklo bi se, nema nikakve veze - kaže Madžar.

Bez komentara

Dodaje pak da nije najjasnije ni po čemu je to upravo Danica Drašković bitna figura NIS.

Ljubomir Madžar
foto: Media Centar

- Nedoumica je što Vuk Drašković, njen suprug, odavno nije politički uspešna i uticajna ličnost, pa će biti, pretpostavljam, da je nekako ona ta koja je, dok je još bila aktivna u politici, uspostavila neke veze koje za kompanije imaju i novčanu vrednost - smatra Madžar.

Da podsetimo, Draškovićeva je od 2009. bila u Upravnom odboru NIS, a smenjena je 2013. Međutim, ponovo je izabrana 2014. godine, a iako je bilo inicijativa za njenu smenu od strane nekadašnje ministarke energetike, ona je uspevala da "preživi" glasanja.

Iako smo ovim povodom juče pokušali da dobijemo komentar i od same Danice Drašković, ona do zaključenja ovog broja nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Komentar nismo uspeli da dobijemo ni od bivšeg ministra Gorana Kneževića, pošto do zaključenja ovog broja nije bio dostupan.

Biografija

Razvojni put Danice Drašković

Danica Drašković funkciju članice Odbora direktora NIS u kontinuitetu obavlja još od 2014. godine. Pre toga je bila članica Upravnog odbora od 2009, a smenjena je 2013. Međutim, brzo se vratila i od tada prima astronomsku platu od 771.000 dinara, što je jedna od najvećih nadoknada među funkcionerima u Srbiji. U njenoj biografiji na sajtu kompanije navodi se da je Draškovićeva, rođena 1945, diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1968. godine.

- Od 1968. do 1990. godine radila je na poslovima finansija u banci, na pravno-ekonomskim poslovima u privredi i kao gradski sudija za prekršaje u Beogradu. Godine 1990. osnovala je izdavačku kuću "Srpska reč", čiji je i danas vlasnik. Autor je tri knjige publicistike - navodi se u biografiji.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja