MAJKE, TO ŠTO RADITE S KOLICIMA MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE BEBE: "Zamislite kako je vama u pregrejanim kolima, e bebama je još gore!"
Prekrivanje kolica može biti opasno, Foto: Shutterstock

ozbiljno upozorenje!

MAJKE, TO ŠTO RADITE S KOLICIMA MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE BEBE: "Zamislite kako je vama u pregrejanim kolima, e bebama je još gore!"

Društvo -

Majke malih beba u Srbiji masovno prekrivaju kolica svojih mališana tokom letnjih vrućina, što može biti opasno!

Naime, sve češće se na gradskim ulicama mogu videti majke koja kolica svojih beba prekrivaju tetra pelenom i drugim tkaninama. Majke ovo čine verovatno u želji da ih zaštite od sunca, ali ovo može biti štetno po bebu!

- U želji da zaštite svoju bebu od vetra, sunca, insekata, prašine, a i ponekih radoznalih pogleda roditelji pokriju kolica pelenom, a pri tom nisu svesni opasnosti kojoj ih izlažu. Pokrivanje kolica pelenom sprečava dotok vazduha do bebe, a temperatura ispod pelene se brzo, za svega par minuta, znatno povećava. Na taj način, nehotice može doći i do ozbiljnih posledica po bebu. Beba se može pregrejati, dehidrirati, dobiti temperaturu ili čak toplotni udar. Zamislite kako je vama u pregrejanom autobusu ili automobilu - navodi se na portalu "Halo beba".

Beba
foto: Shutterstock

Oni ističu da čak i u hladu se temperatura u kolicima ispod pelene povećava.

- Pelena na kolicima sprečava roditelje da prate stanje bebe, da je posmatraju i sa njom komuniciraju. Nećete primetiti šta se dešava čak i ako često podižete pelenu da biste videli bebu. Pomislićete da je mirna i da spava, a ona će ustvari biti ošamućena od vrućine - upozorava se na portalu "Halo beba".

Oni dodaju da od vetra, sunca, insekata postoji i efikasnija zaštita.

- Kada je zaista jak vetar beba ne treba da bude u šetnji. Leti, u najtoplijem delu dana beba treba da boravi u rashlađenoj i provetrenoj prostoriji, šetnju tada treba izbegavati. Od sunca se beba u šetnji može zaštiti suncobranom koji se montira na kolica. Okrenite kolica suprotno od pravca sunčevog zračenja. Od insekata zaštite bebu mrežicom koju ćete postaviti preko kolica. Radoznale poglede i nepotrebno približavanje lica odraslih osoba ka bebi sprečite ljubaznom molbom - navode oni i dodaju:

- Upamtite, ne prekrivajte kolica ili nosiljku sa bebom pelenom. Pelena na kolicima može biti opasna za vašu bebu!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track