OVO JE VREDNA VAZA KOJU JE MIRA MARKOVIĆ RAZBILA TOKOM SVAĐE SA SLOBOM: U trenutku besa demonstrirala silu, ništa nije poštovala
Foto: EPA FILES/SASA STANKOVIC, EPA/SRDJAN SUKI

svedok istorije

OVO JE VREDNA VAZA KOJU JE MIRA MARKOVIĆ RAZBILA TOKOM SVAĐE SA SLOBOM: U trenutku besa demonstrirala silu, ništa nije poštovala

Društvo -

Vredna porculanska vaza u dvoru na Dedinju rasparčana pa zakrpljena svedoči o žučnoj svađi Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, koja ju je razbila!

Kraljevski dvor na Dedinju, čija je gradnja počela pre bezmalo veka - 1924. dobro "pamti" sve svoje "domaćine", počev od kralja Aleksandra Karađorđevića, preko kralja Petra II, Tita, Slobodana Miloševića... A dobro pamti i Miloševićevu suprugu Mirjanu Marković.

vaza, Kraljevski Dvor
foto: foto dvor

Sećanje na to da je u dvoru devedesetih godina minulog veka obitavala i Mirjana Marković je u trpezariji Kraljevskog dvora. I vidljivo je. Na centralnom mestu jedne komode, između dve sveće i dva tanjira, a ispod grafike kabarea, stoji "zakrpljeno" podsećanje da su na dvoru bili i oni koji ništa nisu poštovali, pa ni istoriju, ni umetnost. Markovićeva je samo jedna od njih.

Bračni par Marković' - Milošeić
Bračni par Marković' - Milošeićfoto: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Bordo porcelanska vaza, koja je tu još iz vremena kraljevine, a koja potiče iz Kine i daleko je starija i od samog dvora, istrpela je, ni kriva ni dužna bes supruge nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije.

Milica Marčić
Milica Marčićfoto: Zorana Jevtić

Milica Marčić, dvorski vodič objašnjava za Kurir da su za vreme Miloševića i Kraljevski dvor i Beli dvor u kompleksu na Dedinju, uglavnom korišćeni za razne sastanke, intervjue i prijeme. Pogotovu je to bilo vidljivo na Belom dvoru gde je Milošević voleo da koristi Zlatni salon.

- Vaza koju je Mirjana Marković razbila u besu je u trpezariji Kraljevskog dvora, vredan je kineski porcelan. Tokom jedne večere na Kraljevskom dvoru, a pretpostavlja se da je bila svečanija, došlo je do rasprave između supružnika. I Mirjana Marković je u trenutku besa uzela tu vazu kako bi demonstrirala onu njenu silu, po kakvoj je bila poznata. Zgrabila je vazu i razbila je - objašnjava Milica Marčić.

Iako se raspala na mnogo komada, kineska vaza je ipak i dalje tu.

- Hvala bogu restauracija je uspela, ali se i dan-danas vide ožiljci tog trenutka besa Markovićeve - kaže Milica.

1 / 4 Foto: foto dvor

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji od 2001. živi u dvorskom kompleksu na Dedinju nije želeo da skloni ovu vazu, , kao ni sve ostalo štopodseća na sve stanare ovog zdanja. I ona, kao i metak u Hristovom čelu u dvorskoj kapeli, petokrake po zidovima, grob Titove ljubavnice Davorjanke Paunović i mnoge druge stvari svedoče o istoriji ove zemlje i ljudma koji su njome vladali

.Kurir.rs/J.S.S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track