Putovanje u Keniju jedno je od najuzbudljivijih i najinspirativnijih u mom životu, kaže za Kurir umetnik i avanturista Sava Dević opisujući nam potom šta je sve doživeo tokom 19 dana afričke avature u martu 2023.

- Prva stanica bila je Najrobi, glavni grad Kenije, kombinacija modernog i autentičnog. Posetio sam nacionalni muzej koji mi je pružio uvid u bogatu istoriju zemlje i njenih naroda. Svratili smo se u lokalni restoran gde sam se upustio u pravu gastronomsku avanturu degustirajući egzotična jela kao što su meso krokodila i noja. Uz to, po dvorištu restorana su se šetali majmuni, dajući poseban šarm ovom večernjem doživljaju.

maasai-pleme-1.jpg
Privatna Arhiva 
Sava Dević sa pripadnicima Masai narodafoto: Privatna arhiva

U ranim jutarnjim časovima krenuli su ka sirotištu slonova.

- Videli smo bebe slonove čije su majke nažalost stradale od krivolova ili bolesti. Na ovom posebnom mestu pružaju im podršku i obučavaju ih kako bi se pripremili za povratak u divljinu kada dostignu petu godinu života. To je bio prvi od dva posebna trenutka koja su me duboko dirnula.

Potom su se zaputili ka centru gde su hranili žirafe, ali ponekad su divni i fascinantni trenuci smenjivani tužnim, neprijatnim, koji u svoj toj nelagodi ipak ostaju u mislima zauvek.

- Jedan od tih bio je poseta Kiberi, najvećem "kartonskom naselju" u Africi. Njihove kuće imaju površinu od samo devet kvadrata, a u njima živi najmanje po šest osoba. Ceo dan rade za svega jedan evro, nemaju struju, vodu... Nismo izlazili iz vozila zbog bezbednosti, ali osećaj tišine koja nas je obuzela bio je vrlo emotivan.

sirotiste-slonova-4.jpg
Privatna Arhiva 
U sitotištu za bebe slonovefoto: Privatna arhiva

I sve ovo o čemu pišemo Sava je doživeo samo u prva 24 sata boravka u Keniji. Noćili su u Najrobiju u hotelu opasnom bodljikavom žicom i razbijenim staklenim flašama, a iznad toga se pružala ograda sa strujom.

Oko nas su bile najopasnije zmije, nisam želeo da ih vidim

Posetili su i reku Mare koja predstavlja granicu između Kenije i Tanzanije.

- Tokom leta, ovo područje je epicentar najveće migracije životinja na planeti. Oko dva miliona gnuova i zebri kreću se u krugu kroz nacionalne parkove Serengeti i Masai Mara, prateći kiše i rast trave koje kiše donose. Iako nismo bili tamo u vreme migracije, glavne staze kojima se životinje kreću su duboko utabane - priča Sava:

Zelena mamba je jedna od najopsanijih zmija na svetu foto: Shutterstock

- Ovo područje je dom brojnih krokodila i nilskih konja, pa smo se kretali uz pratnju naoružanih rendžera. Oko nas su bile najopasnije zmije - kobre, crne i zelene mamba, ali srećom, nisam imao priliku da ih vidim. U jednom momentu me je rendžer pitao: "Hoćeš da ti ih pokažem?" Neka, hvala, odgovorio sam mu uz osmeh.

- Narednog dana smo se zaputili na istok kako bismo posetili Masai selo. To je bio poseban trenutak koji je donosio osećaj časti i prilike da dublje upoznamo život Masai plemena. Ulazili smo u njihove kuće od blata, upoznali se s njihovom kulturom i običajima, a jedan od njih je da momci ne postaju muškarci sve dok ne ulove lava.

hranjenje-zirafa.jpg
Privatna Arhiva 
Hranio je žirafefoto: Privatna arhiva

Bogatstvo pripadnika Masai naroda se meri po broju stoke koju imaju. Kuće se obnavljaju svakih devet godina, jer termiti postepeno razgrađuju materijal.

- Žene se često prodaju za koze, ovce ili krave dok su još deca, što je koncept koji definitivno izgleda neobično u našem modernom svetu. Za kraj posete selu, imali smo priliku da se upoznamo s decom. Delili smo im slatkiše, igrali se s njima i to je bio divan trenutak pre nego što smo se vratili u kamp.

A onda je usledilo ono što su sa nestrpljenjem čekali - safari sa divljim životinjama u nacionalnom parku Masai Mara.

safari--lav-1.jpg
Privatna Arhiva 
Na dva metra od lava koji je čerupao svoju lovinufoto: Privatna arhiva

- Satima smo se vozili kroz beskrajne ravničarske predele i uživali u predivnom prizoru krda slonova, bizona, žirafa, zebri, čoporu lavova... Nacionalni park Masai Mara je dom za preko 450 vrsta ptica i oko 80 vrsta sisara. Jedan od najneizbrisivijih utisaka koji mi je ostao je susret sa porodicom slonova, šetali su a mi smo se nalazili samo nekoliko metara od njih. Ovaj trenutak me je uverio u važnost očuvanja divljih životinja i njihovog prirodnog staništa.

sirotiste-slonova-1.jpg
Privatna Arhiva 
Krdo slonova u savanifoto: Privatna arhiva

Dok su se vozili pojavilo krdo od dvadesetak žirafa.

- Pomislio sam koliko deluju naivno i kao lak plen u ovoj divljini. Medutim, naš vozač Maksvel nas je podsetio na njihovu izuzetnu snagu i odbrambene sposobnosti. Rekao nam je da žirafa jednim udarcem svoje snažne noge može usmrtiti lava, zbog čega ih lavovi retko napadaju. Da bi lav uspeo uloviti žirafu, morao bi biti u čoporu, jer je potrebno najmanje četiri lava da savladaju jednu žirafu.

maasai-pleme-2.jpg
Privatna Arhiva 
Sa decom plemena Masaifoto: Privatna arhiva

Prvi dan safarija završio se predivnim zalaskom sunca. A onda buđenje u pet sati. Jutarnja tura.

- Već na samom početku imali smo susret koji je zaista teško opisati. Naišli smo na čopor hijena u potrazi za hranom. Scena kao u nekom filmu, a mi tik pored njih. A onda odušvljenje. Čopor lavova mirno ležao ispod drveća. Na samo dva metra od nas jedan lav jeo je svoj plen usred ravnice, dok su ga hijene posmatrale iz daljine. Bilo je to istovremeno i prelepo i zastrašujuće iskustvo - kaže nam Dević.

Kurir.rs