"U STANOVIMA ĆE BITI PO 30 STEPENI TOKOM NOĆI" Letnjim žegama nema kraja, meteorolog Ristić UPOZORIO: Očekuje nas tropski pakao!
Foto: Kurir Televizija, Zorana Jevtić

danas i do 40 stepeni

"U STANOVIMA ĆE BITI PO 30 STEPENI TOKOM NOĆI" Letnjim žegama nema kraja, meteorolog Ristić UPOZORIO: Očekuje nas tropski pakao!

Društvo -

Meteorolog Ivan Ristić istakao je, gostujući u jutarnjem programu, da nas u narednom periodu očekuju tropske vrućine, ali nećemo "obarati rekorde koje ovih dana postavlja temperatura u Evropi".

- Mi nećemo postići te rekorde koje obara Evropa, a koje smo imali 2007. godine, vlaga je oko 40 odsto na 37 stepeni. Dostignuta je temperatura tela, više nema tog izlučivanja, počinjete da se znojite, a znoj ne isparava i onda morate piti vodu ili odlaziti u hlad da bi se rashladili. Noći će biti tropske, noćas je bila temperatura 25 minimalna, u stanovima je po 30 stepeni ako ne palite klimu - istakao je Ristić.

- Srećom, kako vreme odmiče polako se udaljavamo od pika i maksimuma, polako će UV zračenje početi da se smanjuje, druga polovina avgusta će biti daleko prijatnija. Na planinama je jako UV zračenje, preko 10, a sve što idete prema moru, to je manje.

Vrućine, Leto Vrućina, leto, Vrućina, Tropske Vrućine, Toplotni Talas, Ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Srbija u crvenom

Prema najavi RHMZ-a, danas je u celoj Srbiji biti na snazi crveni meteoalarm. Do srede će u Srbiji biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, lokalno i do 40 stepeni.

Najtoplije jutro danas je u Paliću i Novom Sadu gde je 30 stepeni, a dok je subjektivni osećaj 95 stepeni. Ništa manje toplije nije ni u Beogradu gde je trenutno 37 stepeni.

temperatura, vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Drugi pik toplotnog talasa donosi tropske noći

Meteorolog je prethodnih dana istakao i da ulazimo u drugi pik toplotnog talasa, koji je nazvan Haron.

- Počeo je novi pik toplotnog talasa. Nazvan je Haron, prethodno je bio Lucifer - jezgro, koji je poslao Kerbera. Danas pa do srede veoma toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni. Dobra vest je da se ne očekuje preko 40. U sredu dolazi malo svežiji vazduh i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati te superćelijske oluje na području Vojvodine. Najverovatnije će da kiša stići u toku noći do Beograda. U četvrtak će biti svežije dosta, temperature će ići do 32 stepena - kaže Ristić i dodaje:

- Sledeće nedelje nas očekuju tropski dani i tropske noći, to znači da je temperatura preko noći ne pada ispod 20 stepeni. Čak ni na Zlatiboru. Najveći problemi će biti na jugu zemlje, biće suša ogromna i treba voditi računa i upozoriti na požare - kaže meteorolog Ivan Ristić za "Pink".

Kurir.rs/Pink

Bonus video:

02:58

DANI SVE TOPLIJI, A U PETAK MAKSIMALNE VRUĆINE?! Meteorolog: Nakon tropske nedelje sledi NAGLI OBRT! Oluje pa azurski anticiklon?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja