STIŽU NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE Meteorolog upozorava: Protiv njih ne pomaže ni 100 protivgradnih raketa! OVI DELOVI SRBIJE NA UDARU
Foto: Kurir Televizija, Instagram/192_rs, TikTok/martinovmusic

alarm

STIŽU NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE Meteorolog upozorava: Protiv njih ne pomaže ni 100 protivgradnih raketa! OVI DELOVI SRBIJE NA UDARU

Društvo -

Povodom vrelog talasa koji je na snazi kako u velikom delu sveta, tako i u Srbiji gost jutarnjeg programa Kurir televizije bio je Marko Čubrilo, meteorolog.

Čubrilo tvrdi da iako su u Srbiji temperature nesporno visoke, ovo ipak nije najtoplije leto ikada, štaviše da je manje toplo u odnosu na prethodno, kao i da ekstremno visokih temeratura u Srbiji neće biti:

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ovo leto je manje toplo u odnosnu na prošlo. Ekstremno visoke temperature iznad 40 i više stepeni neće biti kod nas, bar ne tamo gde se temperatura meri meteorološki korektno - rekao je Čubrilo.

Ipak, ono od čega preti opasnost jesu superćelijske oluje od kojih je nedavno jedna već pogodila sever zemlje, a njihovi naleti se mogu ponovo očekivati u skorije vreme:

- Kad bilo koja količina vlage dođe na ovako vrelu podlogu reakcija je burna i dobija se taj efekat superćelijskih oluja. To su znatno snažnije i dugotrajnije nepogode od onih na koje smo navikli. Ova koja je bila pre nekoliko dana je počela u Sloveniji, prešla je u Hrvatsku, zatim je zahvatila sever Srbije, ušla u Rumuniju i tek onda se raspala. Znači govorimo o sistemu koji je trajao bezmalo pola dana. To su superćelijske oluje - rekao je Čubrilo i dodao:

01:12

METEOROLOG UPOZORAVA: STIŽU SUPERĆELIJSKE OLUJE! Protiv njih ne pomaže ni 100 protivgradskih raketa, a EVO KAD SE OČEKUJU!

- Oblačni sistemi se dižu jako visoko na preko 10 - 15 hiljada metara. Tu protivgradna odbrana ne može mnogo da uradi, jer su to strahovito moćni sistemi. Mogu i stotinu raketa biti ispaljene, ali efekat štete može biti samo umanjen, ne i sasvim poništen. Nažalost u sredu možemo imati još jednu situaciju koja može biti problematična, pogotovo na severu naše zemlje u Vojvodini, severnoj šumadiji i u okolini Beograda. Na pregrejanu podlogu biće jakih pljuskova kao i uslova za superćelijske oluje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:49

ČUVENI METEOROLOG NEMA LEPE VESTI! Todorović: Ovo je tipično proleće, leto će biti hladnije od prosečnog! Otkrio i kad će sunce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja