NA OGNJENU MARIJU PRE 10 GODINA OVA DEVOJČICA DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Ljubica: Evo gde sam i šta radim! POGINULO JE DETE, PA...
Foto: Privatna Arhiva

život je čudo

NA OGNJENU MARIJU PRE 10 GODINA OVA DEVOJČICA DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Ljubica: Evo gde sam i šta radim! POGINULO JE DETE, PA...

Društvo -

- U nedelju ću da duvam svećice za moj drugi rođendan jer sam se ponovo rodila pre 10 godina, 30. jula, kada mi je presađeno srce. U septembru ću u sedmi razred, volim da igram košarku, da se družim, sve je normalno, samo što svaki dan pijem mnogo lekova - kaže za Kurir Ljubica Adamić, za koju je Srbija pre deset godina strepela i skupljala novac za transplantaciju srca.

Ljubica je sada velika devojčica, ima već dvanaest i po godina i živi Beču, gde joj je i poklonjen novi život. Sa samo tri meseca imala je infarkt, dve godine ležala je u bečkoj AKH klinici sa strašnom dijagnozom restriktivna kardiomiopatija, imala je srce kao u starice od 70 leta. Cela Srbija digla se te 2013. na noge da skupi 120.000 evra za novo srce malene heroine, koja je ni živa ni mrtva na mehaničkom srcu čekala spas. I stigao je, kako kaže otac Šimi Adamić za Kurir, na Ognjenu Mariju.

Ljubica u bolnici dok je čelaka srce
Ljubica u bolnici dok je čelaka srcefoto: Privatna Arhiva

- Nakon velike saobraćajne nesreće nedaleko od Napulja u Italiji, koja je bila 29. jula te godine, stiglo je srce za našu Ljubicu. Nažalost, u nesreći su poginuli roditelji i devojčica koja je bila godina kao naša Ljubica, i brzo, tokom noći, njeno srce stiglo je za našu Ljubicu. U osam sati je sve urađeno i mi danas imamo naše dete zdravo i veliko. Tražili smo kasnije da upoznamo tu familiju, ali su odbili. Ognjena Marija joj je podarila novi život - kaže Šimi za Kurir.

U toj nesreći, inače, kada se autobus survao s vijadukta 29. jula 2013. na jugu Italije, poginulo je 39 ljudi.

Ljubbica kad je proslavljala 3. rođendan
Ljubbica kad je proslavljala 3. rođendanfoto: Privatna Arhiva

Porodica Adamić se nakon transplantacije iz Zasavice preselila u Beč zbog njihove Ljubice, koja redovno ide na kontrole. Raspust je, devojčica je sada kod kuće s mamom Katicom. Otac je nakratko u Srbiji. Spremaju se za nedelju, za veliki dan.

Ljubica Adamić
Ljubica Adamićfoto: Privatna Arhiva

- Trenutno je malo pospana jer mora mnogo rano da ustane da bi uzela terapiju. Inače je odlično, sve je u redu, u školi ide i na sekciju košarke, obožava košarku. Svi su je odlično prihvatili i svi su joj posvećeni, i nastavnici i ostala deca. Kad je čovek vidi, nikad ne bi rekao šta je sve prošla i da je bila na ivici života i smrti, da joj je srce stiglo u poslednjem trenutku - kaže za Kurir Katica.

Ljubica Adamic
foto: Privatna Arhiva

VOLI HALJINICE, DOTERIVANJE

Ljubičina starija sestra Dragana, koja i sama ima dvoje dece, kaže da je njena sestrica sada drugo dete.

- Porasla je, dobra je u školi, redovno ide, s mojom decom jurca, igraju košarku, voli da ide po parkovima. Lekari je ohrabruju da trči, skače, juri... Pre transplantacije nije ni znala šta je bicikl, a sada sve može, pa i da ga vozi. I porasla je, prava mala devojka, voli haljine, doterivanje. Svi joj kupujemo haljinice i cipelice, puni su ormari, voli i da se našminka - kaže s osmehom Dragana i dodaje:

- Doktori su nam rekli da je ona sada potpuno zdravo dete, da u njoj kuca zdravo srce, da može da trči, da se penje, da ne treba da strahujemo da će da se umori ili da će srce da se ubrza. Jedino kad joj vidiš stomak i sve te ožiljke, znaš da je prošla teške muke i godine.

Čitava porodica, a Ljubica ima i dve sestre i dvojicu braće, sestriće, sprema za predstojeću nedelju, najvažniji dan u godini. Iako je rođena 31. januara 2011, od pre 10 godina imaju još jedan, značajniji rođendan.

- Spremićemo tortu i slavlje, duvaće svećice, to joj je 10. rođendan novog života - kaže mama Katica, dok tata Šimi dodaje:

1 / 7 Foto: Privatna Arhiva

- A kad bude 18, ima feštu u Srbiji da pravimo! Punoletstvo.

Tata još jednom želi da zahvali Kuriru, posebno našoj Silviji Slamnig, koja je pre 10 godina izveštavala o malenoj Ljubici, ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pevačici Ani Bekuti, kao i svim znanim i neznanim ljudima koji su pomogli da se dođe do magičnih 120.000 evra i novog života za njihovo dete.

naslovna 28.07.2023.
foto: Kurir

DANAS Poklon - LJUŠTILICA ZA VOĆE I POVRĆE plus dodatak TV Ekran!

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju ljuštilicu za voće i povrće plus dodatak TV Ekran.

Složićete se da je danas gotovo nemoguće zamisliti pripremu ručka bez ovog proizvoda. Osim što štedi vreme, ljuštilica je praktičan kuhinjski alat koji precizno skida koru s voća i povrća.

Jednostavna je za održavanje – isperite je tekućom vodom, a može da se pere i u mašini za pranje posuđa.

TV Ekran, poklon, Dodatak, poklon ljuštilica
foto: Promo

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja