KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD VIRUSA ZAPADNOG NILA? Doktor upozorio na TEŽI OBLIK i brzu akciju ako vidimo simptome: Ovo je TREĆA FORMA
Dr Delić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD VIRUSA ZAPADNOG NILA? Doktor upozorio na TEŽI OBLIK i brzu akciju ako vidimo simptome: Ovo je TREĆA FORMA

Društvo -

Nedavno je otkriven virus Zapadnog Nila kod dve osobe u Srbiji, a kako navode nadležni, zaraženih komaraca ima u Beogradu, Nišu, ali i na Paliću.

virus, Slađana Nedeljković
foto: Kurir tv

Današnje jutarnje istraživanje reporterke Slađane Nedeljković otkriva zabrinjavajuće informacije o prisustvu zaraženih komaraca u nekoliko gradova u Srbiji.

virus, Slađana Nedeljković
foto: Kurir tv

Uz to, razgovor sa infektologom dr. Draganom Delićem baca svetlo na simptome i načine zaštite od virusa zapadnog nila, koji može predstavljati ozbiljnu pretnju.

Simptomi ovog opasnog virusa, prema doktoru Deliću, obično se ispoljavaju od trećeg do četrnaestog dana nakon uboda zaraženog komarca, međutim, zabrinjavajuća činjenica je da se u 80 od 100 slučajeva simptomi uopšte ne primete. U razgovoru sa našom reporterkom, dr. Delić je istakao:

- Kod 20% inficiranih osoba, javlja se tzv. manifestni oblik zapadnog nila, ili groznica zapadnog nila. Bolest obično počinje naglo iz punog zdravlja, sa povišenom temperaturom, bolom u mišićima, bolom iza očiju, glavoboljom, malaksalošću, gubitkom apetita, a vrlo retko sa povraćanjem i dijarejom. Ponekad se može javiti i makulopapulozna ospa - ističe dr Delić.

S obzirom na sličnost simptoma sa gripom, mnogi ljudi možda ne obraćaju dovoljno pažnje na prve znakove infekcije. Međutim, dr. Delić upozorava da postoji mogućnost razvoja teže forme groznice zapadnog nila, tzv. neuroinvazivne forme, koja može uticati na centralni nervni sistem i izazvati meningitis ili encefalitis. Dr. Delić dalje objašnjava:

- Jedna osoba od 150 inficiranih može razviti težu formu groznice zapadnog nila. Takođe, može doći i do upale mozga, odnosno encefalitisa, što se manifestuje poremećajem svesti, konfuznošću i dezorijentacijom. Treća teža forma je zapaljenje kičmene moždine ili mielitis, koje može dovesti do paralize mišića, pa čak i disajnih mišića - rekao je Delić.

Važno je napomenuti da je, prema rezultatima istraživanja sprovedenog od strane Batuta, u periodu od 11 godina zabeleženo 126 smrtnih ishoda koji su se javili kao posledica ovog virusa. To naglašava hitnost pravovremenog prepoznavanja i adekvatne zaštite.

05:38

KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD VIRUSA KOMARACA? Dr Delić upozorava na TEŽI OBLIK i brzu akciju ako primetimo simptome: Ovo je TREĆA FORMA

Kako se zaštiti od virusa zapadnog nila? Dr. Delić naglašava da je prevencija ključna, a to se pre svega odnosi na sprečavanje uboda komaraca:

- Zaštita se pre svega sastoji u sprečavanju uboda komaraca. Preporučuje se korišćenje sredstava za zaštitu od komaraca, nošenje odeće koja prekriva telo i boravak u zatvorenim prostorima tokom perioda kada su komarci najaktivniji, pretežno u letnjim i ranim jesenjim mesecima - isitče doktor.

Ukoliko primetite bilo kakve simptome koji liče na gripu, a ne prolaze sami od sebe u roku od nekoliko dana, savetujemo da se obratite nadležnom lekaru. Na taj način, možemo doprineti sopstvenom zdravlju i sigurnosti zajednice u kojoj živimo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track