"ON JE VRLO MISTERIOZNO NESTAO IZ HOTELA" Igor Jurić o nestanku momka u Berlinu: Ovo je od KLJUČNE VAŽNOSTI da porodica uradi!
Igor Jurić, Foto: Kurir Televizija

"amber alert"

"ON JE VRLO MISTERIOZNO NESTAO IZ HOTELA" Igor Jurić o nestanku momka u Berlinu: Ovo je od KLJUČNE VAŽNOSTI da porodica uradi!

Društvo -

Poslednjih dana potresle su nas vesti o nestanku dvoje mladih u inostranstvu, kao i jednog dečaka u Srbiji. Katarina Stambolić (15) nestala je u Čikagu, David Šerifović (12) u Beogradu, dok je mladić (20) iz Kruševca nestao pre četiri dana u Berlinu, a njegova majka moli za pomoć kako bi ga pronašla. Ona je rekla da je njen sin u Nemačku došao pre 11 dana kao turista. Nestanak 20-godišnjeg mladića je pre dva dana prijavljen policiji u Berlinu. Ova vest je uznemirila mnoge, a jedan od onih koji je odmah alarmirao javnost je Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

On se danas uključio u Puls Srbije Viberom.

Nestanak 13-godišnjeg mladića, koji se dogodio u jednom hotelu u Berlinu, izazvao je veliku zabrinutost i paniku. Porodica dečaka je uznemirena i strahuje za njegovu sudbinu.

Igor Jurić
foto: Kurir tv

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koja se bavi podrškom porodicama nestale dece, izneo je neke od ključnih okolnosti ovog slučaja.

- Okolnosti su takve da je vrlo misteriozno nestao iz samog hotela, možda je bio sa drugarima, a možda je postojala neka razmirica. Sada čekamo da vidimo šta će reći ti momci koji su bili sa njim. Mislim da je ključ u njihovim rukama i nadamo se da će oni pomoći da se istraživanje odvede u pravom smeru - istakao je Jurić.

Nestanak dečaka u drugoj zemlji dodatno otežava situaciju, jer nema dobru komunikaciju sa policijom u Berlinu.

- To je zaista teška situacija, jer naša policija nema istu nadležnost van granica zemlje. Zavisimo bukvalno od policije u Nemačkoj i u Berlinu i to je nešto gde ne možeš da utičeš - naglasio je Jurić.

Kada se prijavi nestanak deteta, svaki slučaj je drugačiji i za svako dete se posebno pristupa i preduzimaju različiti koraci u istrazi.

04:48

IGOR JURIĆ

Jurić naglašava da je od ključne važnosti da roditelji budu potpuno iskreni po pitanju svih odnosa u porodici, jer to može biti ključan trag za policiju.

U borbi protiv nestanaka dece, posebno u vanrednim situacijama, sistem Amber Alert može biti od ogromne pomoći.

Jurić izražava zadovoljstvo što je vlada prepoznala značaj ovog sistema.

- Mi ćemo se fokusirati ne samo na alarmiranje kada se desi nestanak, već i na edukaciju građana o tome kako da se ponašaju pre i nakon nestanka. To su često ključni momenti u rešavanju slučajeva nestanka dece, gde često nesvesno propuštamo važne detalje - istakao je Jurić.

Fondacija "Tijana Jurić" će zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova raditi na efikasnom reagovanju u ovakvim situacijama i insistirati na edukaciji građana kako bi se smanjio broj nestanaka dece i osigurala brza reakcija kada se oni dogode. Uz nadu da će mladić biti pronađen živ i zdrav, poruka porodice je da svaki minut i svaki korak u istrazi mogu biti ključni za bezbedan povratak nestale dece kući.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

04:03

Da li će pedofilija biti implementirana kao seksualno opredeljenje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja