ČUVENO SRPSKO SELO KAO MALI BEČ Meštani ovde žive u DVORCIMA, samo ograde koštaju 15.000€! Zbog ovoga jedni drugima PRETE UBISTVOM
Foto: Printscreen TikTok

neverovatno

ČUVENO SRPSKO SELO KAO MALI BEČ Meštani ovde žive u DVORCIMA, samo ograde koštaju 15.000€! Zbog ovoga jedni drugima PRETE UBISTVOM

Društvo -

Radni vek provode u stilu "kuća-posao", ali zato njihovo selo izgleda nesvakidašnje - ovako nekako bi se moglo opisati selo Točka u opštini Žabari, koje godinama unazad okupira pažnju javnosti.

Naime, dovoljno je da jednom osmotrite mesto u opštini Žabari, nadomak Požarevca i da shvatite da nije reč o običnom selu.

U želji da naprave naselje slično onima sa Zapada, meštani ovog kraja odlučili su da 60 - ih i 70 - ih odu u Austriju kako bi zaradili mnogo para, a u nameri da sagrade velelepne kuće i vile i omoguće sebi lagodan život.

Međutim, iako izgledaju tako, danas one potpuno prazne i u njima niko ne živi.

Vile poseduju mnogo zlatnih detalja, stilski nameštaj, mermer, čak i asfaltiran put i sve to čuva obezbeđenje, ali i video-nadzor.

Na fasadama se nalaze gipsani ukrasi u obliku lavova, konja, labudova i sokolova, a iznutra Luj Viton zavese i Versaće pločice i stolovi.

Međutim ne slažu se svi u selu, jer se nadmeću ko će da ima više kvadrata ili bolju vilu.

- Kaže jedan od njih ovom drugom "ja ću te ubiti" i rešio čovek, udario ga i ovaj je pao dole - kaže jedna meštanka, objašnjavajući kako funkcionišu međuljudski odnosi.

Ova mesna zajednica je 2017. imala 90 domaćinstava, a 110 domova, jer neki imaju po dve-tri kuće. Otkako je prvi meštanin daleke 1964. godine otišao u beli svet, a ostali videli da je njegovo domaćinstvo napredovalo, familija za familijom odlazila je u Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Italiju. Sada 80 procenata meštana radi u inostranstvu. I svi govore po tri jezika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja