ŠTA ĆE BITI SA PLATAMA PROSVETARA: Sada prosečno primaju 74.000, a traže odmah ovoliko! Epilog sastanka sindikata s ministarkom
Sastanak predstavnika sindikata sa ministarkom Đukić Dejanović, Foto: Ministartsvo prosvete

razgovori u ministarstvu prosvete

ŠTA ĆE BITI SA PLATAMA PROSVETARA: Sada prosečno primaju 74.000, a traže odmah ovoliko! Epilog sastanka sindikata s ministarkom

Društvo -

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović razgovarala je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o početku nove školske godine. Na sastanku je istaknuto da će školska godina početi redovno 1. septembra i da će bezbednost učenika biti stavljena u prvi plan.

Sastanak ministarke Đukić Dejanović sa predstavnicima sindikata
Sastanak ministarke Đukić Dejanović sa predstavnicima sindikatafoto: Ministartsvo prosvete

Ministarka Đukić Dejanović je rekla da će se saradnja sa sindikatima nastaviti u kontinuitetu i da je uverena da će biti dodatno produbljena "jer samo dijalogom i zajedničkim radom možemo da radimo mnogo više".

- Nadam se dobroj saradnji sa adekvatnim rezultatima. Zalažem se za bolji materijalni položaj zaposlenih u prosveti i učiniću sve što je u mojoj moći da se prosek plata prosvetnih radnika u narednom periodu dovede do nivoa republičkog proseka u javnom sektoru, što je jedan od osnovnih i prioritetnih zahteva sindikata - istakla je ministarka u saopštenju Ministarstva prosvete.

Podsetila je da će plate u prosveti biti uvećane od septembra za 5,5 odsto, dok će u januaru povećanje biti za 10 odsto.

Sa prvim danom škole očekuje prosvetare novo povećanje plata
Sa prvim danom škole očekuje prosvetare novo povećanje platafoto: Shutterstock

Dogovoreno je da će se sva otvorena pitanja koja su u nadležnosti Ministarstva prosvete rešavati u kontinuiranoj, neposrednoj i intenzivnoj saradnji sa sindikatima na češćim sastancima.

Ko sve čeka veću zaradu

Na povišice u prosveti pravo ima pet kategorija zaposlenih:

  • predškolsko obrazovanje 28.813*
  • osnovno obrazovanje 75.162
  • srednje obrazovanje 35.957
  • učenički standard 1.514
  • studentski domovi 2.416

* broj zaposlenih

Na sastanku su učestvovali Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", kao i drugi predstavnici sindikata.

Reprezentativni sindikati prosvete su se nakon sastanka oglasili i saopštili da u izloženi sledeći zahtevi prosvetnih radnika:

  • Da se odmah zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa nivoom prosečne zarade u Republici Srbiji (trenutno iznosi neto 86.220 dinara, prim, aut) i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu.
  • Da se odmah u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete i na osnovu formulacije radne grupe i izmeni zakonska regulativa, donesu pravilnici, izmene uredbe, kako bi se povećao broj angažovanih stručnih saradnika i poveća dodatak odeljenskim stareljinama.
  • Da se odmah pristupi definisanju i smanjenju pedagoške administracije, kroz izradu pravilnika, koji će definisati obim i oblik dokumentacije, a na predlog reprezentativnih sindikata.

U prosveti veće plate očekuje 143.867 zaposlenih. Trenutno je prosečna plata 74.000 dinara, a sa ukupnim najavljenim rastom biće 88.000 dinara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track